Sos pieczarkowy ostry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos pieczarkowy ostry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
246 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

197 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

2 szklanki

100 gramów

100 gramów

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos do pieczeni jasny Knorr wymieszaj z 300 ml zimnej wody i zagotuj.

Sos pieczarkowy ostry - Krok 1

Krok 2

Pieczarki oczyść i opłucz razem z grzybami marynowanymi, następnie drobno pokrój, obsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj koncentrat pomidorowy.

Sos pieczarkowy ostry - Krok 2

Krok 3

Dodaj marynowane grzybki oraz curry dla zaostrzenia smaku. Gotuj 3-4 minuty, aż wszystkie składniki się połączą, a sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Sos pieczarkowy ostry podawaj do mięs.

Sos pieczarkowy ostry - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • adam adam

    adam adam , 18.02.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pieczarkowy ostry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pieczarkowy ostry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pieczarkowy ostry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pieczarkowy ostry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pieczarkowy ostry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pieczarkowy ostry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pieczarkowy ostry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos pieczarkowy ostry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos pieczarkowy ostrySos pieczarkowy ostry

Doskonały dodatek do mięs, dań mącznych i pieczonych warzyw. Nieco odmieniona wersja popularnego sosu pieczarkowego jest intensywnie grzybowa, gęsta i posiada pikantną, orientalną nutę. Wszystko za sprawą użycia curry, którego smak przywodzi na myśl dania kuchni indyjskiej. W połączeniu z koncentratem pomidorowym, świeżymi pieczarkami i marynowanymi grzybami, tworzy smaczne uzupełnienie różnych potraw. Sos pieczarkowy ostry sprawdzi się szczególnie w daniach, którym chcesz nadać bardziej wyrazisty smak. Dodaj do niego plasterki zielonych oliwek, kapary lub pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Sos będzie wyśmienitym uzupełnieniem warzyw zapiekanych z mięsem, ryżem lub kaszą, takich jak cukinia, bakłażan czy papryka. Polewając nim jedzenie, serwuj sos z kleksem gęstej śmietany. Złagodzisz go nieco i dzięki temu przypadnie też do gustu osobom lubiącym łagodniejsze potrawy. Całość posyp ziołami, np. bazylią, oregano lub kolendrą. Przygotuj sos pieczarkowy ostry według podanego przepisu! Podkreśl nim smak Twoich dań.