Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

16

heart
68 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
100 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

296 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 mililitrów

400 gramów

4 łyżki

1 sztuka

5 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj drobno posiekane cebulę i czosnek. Lekko zeszklij.

Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - Krok 1

Krok 2

Wsyp kurkumę, kmin i cynamon. Wymieszaj, smaż przez kilkanaście sekund.

Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - Krok 2

Krok 3

Wlej pomidory. Duś na małym ogniu 1 1/2 godz., czasami mieszając i podlewając odrobiną wody.

Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - Krok 3

Krok 4

Przetrzyj przez sito lub zmiksuj. Dopraw do smaku cukrem i solą. Podawaj do duszonych jarzyn i smażonych mięs.

Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej