Surówka z kiszonej kapusty i marchewki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Surówka z kiszonej kapusty

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

70 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę lekko odciskamy i drobno siekamy. Obraną marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Krok 2

Przygotowujemy dresing. W tym celu używamy sosu sałatkowego, który można lekko podkręcić dodatkiem kostki czosnkowej.

Krok 3

Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Jeśli ktoś ma ochotę, można dodać odrobinę cukru. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Surówka z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Surówka z kiszonej kapustySurówka z kiszonej kapusty

Smaczne danie obiadowe wcale nie wymaga sporego zaangażowania w jego przygotowanie. Należy jednak zadbać o to, by odpowiednio je zaserwować. Często zdarza się tak, że odpowiednio dobrana sałatka jest w stanie podkreślić smak gotowej potrawy. Proponowana w tym przepisie surówka z kiszonej kapusty będzie dobrze komponowała się z duszonym lub smażonym mięsem wieprzowym oraz z rybami. Do jej przyrządzenia niezbędna będzie oczywiście kiszona kapusta – najlepsza będzie ta, którą kupisz jesienią na warzywnych straganach. Równie dobrze sprawdzi się jednak ta przygotowana z kiszonki zakupionej poza sezonem. Niewątpliwą zaletą tej sałatki jest to, że możesz dowolnie modyfikować jej kwaśność. Mocne odciśnięcie kapusty z soku lub lekkie jej posłodzenie pozwoli osłabić intensywny smak. Dodatkowo słodka marchewka oraz jabłko starte na tarce zrównoważą go i urozmaicą wygląd całości. Cebula oraz dresing przygotowany z sosu sałatkowego z ewentualnym dodatkiem wyciśniętego czosnku lub kostki czosnkowej sprawią, że gotowa surówka będzie wyjątkowo smaczna. Wypróbuj ten prosty i uniwersalny przepis.