Szaszłyki z rostbefu a la włoska Saltimbocca przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z rostbefu a la włoska Saltimbocca

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
63 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

92 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 łyżki

4 łyżki

12 plastrów

6 sztuk

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso osusz papierowym ręcznikiem a następnie pokrój w dość grubą kostkę 3x3 cm.

Szaszłyki z rostbefu a la włoska Saltimbocca - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj oliwę z pomidorów suszonych, przyprawę Knorr oraz skórkę z cytryny. Powstałą marynata polej mięso. Wymieszaj, aby wszystkie kawałki mięsa były pokryte marynatą.

Szaszłyki z rostbefu a la włoska Saltimbocca - Krok 2

Krok 3

Na każdy kawałek mięsa nałóż liść szałwii oraz po kawałku suszonego pomidora, a następnie zawiń w plasterek szynki. W taki sposób przygotuj pozostałe mięso.

Szaszłyki z rostbefu a la włoska Saltimbocca - Krok 3

Krok 4

Następnie kawałki mięsa nabijaj na patyki na przemian z koktajlowymi pomidorkami.

Szaszłyki z rostbefu a la włoska Saltimbocca - Krok 4

Krok 5

Szaszłyki ułóż na rozgrzanym grillu i piecz przez 12-15 minut. Gotowe podawaj z ulubioną sałatą i sosem Hellmann's Green Pepper.

Szaszłyki z rostbefu a la włoska Saltimbocca - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do marynaty odrobinę suszonego chilli.

22

Opinie o przepisie

  • Grzegorz Banaszak

    Grzegorz Banaszak , 15.05.2016

    ciasta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Kęsicki

    Marek Kęsicki , 14.06.2015

    Dlaczego przepisy.pl pod szyldem tych dwu pań zamieszczają przepisy kulinarne.One polubiły jedną potrawę,a wy bez ich zgody non stop wrzucacie kolejne przepisy,sugerując,że to one polubiły i wrzucają na fb.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Londonsky

    Londonsky , 14.06.2015

    dobry przepis   a tu coś ode mnie na upał w prezencie :) https://www.youtube.com/watch?v=8xbCVwt1j1U

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kożlak

    Teresa Kożlak , 14.06.2015

    Apetycznie wygląda mniam, mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Tabeau

    Roman Tabeau , 14.06.2015

    Polski rostbef nie nadaje się, za dużo tkanki łącznej, po usmażeniu twardy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Pielach-Mierzyńska

    Ewa Pielach-Mierzyńska , 14.06.2015

    Moim zdaniem najlepsze szaszłyki to z polędwicy wołowej proszę się przekonać smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Dziugiel

    Ewa Dziugiel , 13.06.2015

    wloskie jedzenie jest beste!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Białobrzeska

    Beata Białobrzeska , 13.06.2015

    Kiedy robisz to sie zalapie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Boleslaw Kuta

    Boleslaw Kuta , 13.06.2015

    Idziemy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aniela Wesołek

    Aniela Wesołek , 13.06.2015

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Cecylia Piątkowska

    Cecylia Piątkowska , 13.06.2015

    SMACZNEGO<3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Janik

    Lucyna Janik , 13.06.2015

    Małgosiu czy zapraszasz mnie na te pyszności, to choćbym miała te prawie 300 km przejechać to wsiadam w samochód i już jadę. A jeszcze jak będziemy jeść te pyszności w miłym towarzystwie to tego sobie nie od mówię.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Bruzda

    Ryszard Bruzda , 13.06.2015

    Przepraszam Tereniu, przepraszm Agnieszko ale akurat nie miałem okularów i tak jakoś mi to wyglądało. Ale teraz widzę z może to być pyszne serdecznie Was pozdrawiam. Rychu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Bruzda

    Ryszard Bruzda , 13.06.2015

    Eeee.. niewiem czy to może być dobre "gęsie pipki" z pomidorami?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Polomska

    Joanna Polomska , 13.06.2015

    smakowicie wygląda, musi być pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Szczesny

    Wojtek Szczesny , 13.06.2015

    Kaśia smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Anna Malkinska-Dinolo

    Wanda Anna Malkinska-Dinolo , 13.06.2015

    si si

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Złomańczuk

    Jadwiga Złomańczuk , 13.06.2015

    Smakowite

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Olejnik

    Marian Olejnik , 13.06.2015

    Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Kaliniec

    Wanda Kaliniec , 13.06.2015

    Chciałaby dusza do raju.... smakowego......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Góra

    Jan Góra , 13.06.2015

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusława Trojanowska

    Bogusława Trojanowska , 13.06.2015

    Mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z rostbefu a la włoska Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z rostbefu a la włoska Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z rostbefu a la włoska Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z rostbefu a la włoska Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z rostbefu a la włoska Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z rostbefu a la włoska Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z rostbefu a la włoska Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z rostbefu a la włoska Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z rostbefu a la włoska SaltimboccaSzaszłyki z rostbefu a la włoska Saltimbocca

Jeśli podczas gotowania lubisz inspirować się kuchniami świata i łączyć różne smaki, wypróbuj szaszłyki z rostbefu. Saltimbocca to w oryginalnym przepisie małe cielęce kotleciki, owinięte szynką parmeńską i szałwią. Wykorzystaj to połączenie także z mięsem wołowym. Rostbef pokrój na niewielkie kawałki, by dobrze nadawały się do nadziewania na patyczek i zamarynuj w przyprawie do grilla oraz oliwie. Każdą kostkę mięsa zawiń w plaster szynki parmeńskiej, szwarcwaldzkiej albo innej tego typu, razem z liściem świeżej szałwii oraz suszonym pomidorem, a następnie nabijaj na patyki na przemian z pomidorkami koktajlowymi. Piecz na grillu przez kilkanaście minut, a potem podawaj z sosem o smaku zielonego pieprzu, świeżym pieczywem oraz zieloną sałatą. Dobrze będzie także pasował dodatek opiekanych ziemniaków, zwłaszcza, jeśli danie podajesz na obiad. Sprawdź nasz przepis na szaszłyki z rostbefu à la saltimbocca i przygotuj je przy najbliższej okazji. Cenimy twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.