
Składniki
400 gramów
1 łyżka
2 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
4 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrój mięso w dużą kostkę i dodaj do niego sos sojowy, mleko, jajko, mąkę i przyprawę Knorr.

Krok 2
Wymieszaj wszystko i odstaw na pół godziny. Następnie nadziej mięso na patyczki do szaszłyków.

Krok 3
Rozgrzej bardzo mocno olej na patelni i smaż na nim szaszłyki przez kwadrans.

Krok 4
Teraz dodaj posiekane chilli, zalej wszystko powidłami i wodą. Ostrożnie mieszając smaż przez minutę.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosie
Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosie to propozycja nie tylko dla wielbicieli mięsnych dań. Doskonale sprawdzą się podczas grilla na świeżym powietrzu, jako smaczna alternatywa dla klasycznych kiełbasek z rusztu. Szaszłyki z powodzeniem można przyrządzić również na patelni grillowej, dzięki czemu są naprawdę uniwersalnym daniem, odpowiednim na wiele okazji. Tajemnicą soczystego i aromatycznego mięsa jest odpowiednio skomponowana marynata na bazie przypraw, mleka i sosu sojowego. Wymieszaj ją z pokrojoną szynką i odstaw do momentu, aż nabierze wyrazistości. Mięso nadziewaj na szaszłyki, a pod koniec smażenia dodaj chili i zalej całość powidłami. Połączenie pikantnej papryczki ze słodkimi śliwkami sprawia, że danie ma interesujący smak. Szaszłyki będą prezentowały się efektownie, jeśli podasz je na rukoli i ozdobisz kawałkami limonki. Jako dodatek sprawdzi się świeże, chrupiące pieczywo. Na obiad w większym gronie wybierz młode ziemniaki i inne warzywa ugotowane na parze. Przekonaj się, jak proste może być przygotowywanie smacznych szaszłyków – wypróbuj nasz przepis.