
Składniki
300 gramów
1 sztuka
0.5 sztuki
2 sztuki
50 gramów
50 gramów
1 łyżka
0.5 łyżeczki
1 opakowanie
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce wymieszaj orzechy z łyżką miodu i chili – możesz je delikatnie posolić. Orzechy rozłóż na blasze do pieczenia na pergaminie i wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 5-7 minut, tak żeby miód uległ karmelizacji. Po tym czasie orzechy odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
Pomarańcze sparz, osusz i otrzyj ze skórki, wytnij z nich cząstki. Buraka i koper włoski pokrój na tarce w cienkie plastry.
Krok 3
W misce wymieszaj oliwę, trzy łyżki wody lub soku który powstał na wskutek wycinania pomarańczy oraz saszetkę sosu sałatkowego Knorr.
Krok 4
Na półmisku wyłóż umyty szpinak, rozłóż na nim kawałki pomarańczy, kawałki sera koziego, plastry buraka i kopru włoskiego, dodaj otartą skórkę z pomarańczy i upieczone orzechy. Całość skrop obficie przygotowanym sosem sałatkowym.

Dobra rada:
Do szpinaku pasuje również konfitura z czerwonej cebuli - recepturę na jej przygotowanie znajdziesz na naszej stronie przepisy.pl. Aby koper włoski nie ciemniał - wypłucz go w wodzie z odrobiną soku z cytryny lub octem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szpinak z burakami i pomarańczą
Sałatki to jedne z tych potraw, które można zakwalifikować do kategorii uniwersalnych. Świetnie sprawdzają się zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji. Uniwersalność przejawia się także w ogromnej różnorodności – dania można przygotować z dowolnych składników, łącząc je w oryginalny sposób. Przykładem jest nasza dzisiejsza propozycja, czyli szpinak z burakami i pomarańczą, wywodzący się z kuchni francuskiej.
Dla kogo? Sałatka ze szpinakiem i burakami przypadnie do gustu miłośnikom oryginalnych sałatek, przygotowanych w stylu wegetariańskim.
Na jaką okazję? Sałatka buraczana ze szpinakiem i pomarańczą doskonale sprawdzi się podczas przyjęć, jako pyszna przekąska. Jest także propozycją na co dzień – na śniadanie oraz na kolację.
Czy wiesz, że? Aby wydobyć smak szpinaku, należy do niego dodać odpowiednie przyprawy. Są to: gałka muszkatołowa, pieprz lub cukier.
Dla urozmaicenia: Z sałatką ze szpinakiem i burakami świetnie komponuje się także konfitura z czerwonej cebuli, którą możesz przygotować samodzielnie, korzystając z naszych przepisów.