Składniki
100 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
250 gramów
1 sztuka
0.5 łyżki
1 szczypta
3 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule posiekaj i podsmaż na maśle. Paprykę oraz pomidory pokrój w kostkę i dodaj do cebuli.

Krok 2
Pokrój grzyby i podsmaż je na rozgrzanym oleju, na patelni.

Krok 3
Ugotuj jajko na twardo, obierz i drobno posiekaj. Krewetki pokrój i podsmaż. Dodaj posiekane jajko, następnie smaż chwilę, do momentu kiedy krewetki będą dobre. Odstaw do przestygnięcia.

Krok 4
Wszystko wymieszaj w misce, dodaj chili oraz pieprz Knorr.

Krok 5
Całość dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i wymieszaj.

Krok 6
Rozwałkuj ciasto i wytnij krążki o średnicy 15 centymetrów, jak na pierogi. Ułóż nadzienie na jednej połowie, zwilż brzegi wodą, sklej i posmaruj żółtkiem.

Krok 7
Piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Empanadillas z krewetkami - VIDEO
Szukasz sposobu na szybką i efektowną wieczorną przekąskę, na przyjęcie lub do filmu? Po inspirację sięgnij do dań kuchni hiszpańskiej, a konkretnie do tapas – drobnych, niezwykle różnorodnych dań serwowanych w barach. Jedyne, co je łączy, to niewielki rozmiar, więc wybór jest naprawdę ogromny. Świetnym pomysłem będą np. empanadillas z krewetkami. To małe pierożki, smaczne na ciepło, na zimno, a także serwowane z różnymi sosami. Dobry będzie na przykład czosnkowy – czosnek doskonale podkreśla smak krewetek, a także ziołowy, np. z bazylią. Jak zrobić empanadillas z krewetkami? Zacznij od podsmażenia warzyw: cebuli, papryki, pomidorów, a następnie grzybów. Dodaj obrane krewetki (jeśli używasz królewskich, pokrój je na mniejsze kawałki), dopraw całość do smaku i przygotuj ciasto francuskie. To najszybszy sposób, ale jeśli lubisz ciasto kruche – dokonaj zamiany. Do empanadillas podaj świeże warzywa: pomidorki koktajlowe, selera naciowego, albo też miks sałat. Spróbuj przepisu na te pyszne pierożki i upiecz je!