
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
500 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
100 mililitrów
15 gramów
50 gramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piec do 180 stopni. Naczynia do zapiekania tarty o średnicy ok 20cm wyłóż papierem do pieczenia. Botwinę umyj i porwij na mniejsze liście.
Krok 2
Zupę Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Wymieszaj i zagotuj. Porwij chleb na mniejsze kawałki, dodaj do zupy, wymieszaj i odstaw na kilka minut aby się namoczył.
Krok 3
Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój drobno. Podsmaż na patelni z oliwą i po chwili dodaj botwinę. Jak wszystko się podsmaży połącz zawartość patelni z namoczonym chlebem. Dopraw do smaku.
Krok 4
W misce wymieszaj jaja z mlekiem, serem oraz skrobią.
Krok 5
Mieszankę chlebową nałóż do naczynia od tarty i polej po wierzchu mlekiem z jajami i serem. Piecz przez 15-20 minut.

Dobra rada:
Świetne danie do wykorzystania wczorajszego chleba. Mangold możesz zastąpić innymi warzywami jak szpinakiem, jarmużem, botwiną a także burakami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta chlebowa z warzywami
Zastanawiasz się, co zrobić z czerstwym pieczywem? Wizja przygotowania kanapek nie wydaje się zbyt kusząca, lecz jednocześnie spisywanie tego produktu na straty byłoby niewybaczalnym marnotrawstwem. Na szczęście z pomocą przychodzi przepis na tartę chlebową z warzywami. Wystarczy kilka prostych manewrów, by suche kromki oczarowały smakiem ciebie i wszystkie osoby, które postanowisz poczęstować tym specjałem.
Dla kogo?
Tarta chlebowa z warzywami to receptura idealna dla osób, które nie mają czasu na codzienne wizyty w piekarni i robią zakupy raz na kilka dni. Niestety, wiąże się to z faktem, że chleb często jesz bez szczególnego apetytu? Nasza potrawa to zmieni!
Na jaką okazję?
Nietypową tartę z chleba przygotuj zawsze wtedy, gdy zostaje ci sporo zapasów i nie masz pomysłu na to, co z nimi zrobić. Wydaje się, że lodówka i kuchenne szafki świecą pustkami? Tarta chlebowa z warzywami udowadnia, że smaczny obiad można wyczarować z niczego!
Czy wiesz, że?
Do tarty chlebowej wykorzystaj również warzywa, które nie są już pierwszej świeżości, ale wciąż nadają się do zjedzenia. Oto kwintesencja idea zero waste w kuchni!
Dla urozmaicenia:
Jeśli masz ochotę na mięsny dodatek, do tarty chlebowej z warzywami możesz dorzucić kawałki wędliny.