Tarta jaglana z pomidorami i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta jaglana z pomidorami i serem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

heart
44 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

177 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, masła i sera zagnieć w misce ciasto (możesz je delikatnie posolić). Zawiń je w folię spożywczą i włóż na 20 minut do zamrażarki.

Tarta jaglana z pomidorami i serem - Krok 1

Krok 2

Kaszę jaglaną zalej 200 ml wody i zagotuj, a następnie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 20 minut. Po tym czasie przełóż ją do miski.

Tarta jaglana z pomidorami i serem - Krok 2

Krok 3

Cukinię pokrój w kostkę, pomidorki przekrój na pół, a ser zetrzyj na tarce.

Tarta jaglana z pomidorami i serem - Krok 3

Krok 4

Ciasto rozwałkuj na stolnicy i wyłóż nim formę do tarty. Ułóż na nim rukolę, połówki pomidorków i pokrojoną cukinię.

Tarta jaglana z pomidorami i serem - Krok 4

Krok 5

W misce wymieszaj śmietanę, Fix Knorr, kaszę jaglaną i jajka. Powstałą masą zalej całość i posyp serem.

Tarta jaglana z pomidorami i serem - Krok 5

Krok 6

Tartę umieść w nagrzanym do 180°C piekarniku na środkowej półce. Piecz około 20 minut. Gotową tartę pokrój w trójkąty i podawaj jeszcze ciepłą.

Tarta jaglana z pomidorami i serem - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Smak tarty można wzmocnić, dodając paprykę chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta jaglana z pomidorami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta jaglana z pomidorami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta jaglana z pomidorami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta jaglana z pomidorami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta jaglana z pomidorami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta jaglana z pomidorami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta jaglana z pomidorami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta jaglana z pomidorami i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Jagły
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta jaglana z pomidorami i seremTarta jaglana z pomidorami i serem

Chcesz się przenieść w kulinarną podróż? Co powiesz na scenerię rodem z paryskich żurnali? Pozwól sobie na chwilę przyjemności! Jak to uczynić? Włącz ulubioną muzykę, zaparz kubek aromatycznej kawy lub herbaty i sięgnij po przepis na tartę jaglaną z pomidorami i mozzarellą! Prawdziwa uczta dla podniebienia! Kruchy spód wypełniony pysznym nadzieniem… to absolutny hit na każdym stole. Bon appétit!

Dla kogo?

Dla miłośników kuchni francuskiej, a także przekąsek w wytrawnej odsłonie – na słono. Skusisz się?

Na jaką okazję?

Tartę jaglaną z pomidorami i mozzarellą możesz z całą pewnością podać swoim gościom. Jedno jest pewne – na jednym kawałku się nie skończy!

Czy wiesz, że?

Ciasto francuskie może być wykonane zarówno z ciasta francuskiego, drożdżowego, jak i kruchego. Wszystko według upodobania.

Dla urozmaicenia:

Smak tarty jaglanej można nieco wzmocnić, dodając do środka trochę papryki chili.