Tarta z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z cukinią

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

125 gramów

1 pęczek

150 mililitrów

1 sztuka

25 gramów

5 dekagramów

5 dekagramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, masło, parmezan, 1 jajko i szczyptę soli wymieszaj i wyrób szybko kruche ciasto.

Krok 2

Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty. Spód ciasta nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 3

Zapiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15.min.

Krok 4

Cukinię umyj i zetrzyj na grubej tarce. Przełóż na sitko i posól. Po 20 minutach cukinie przepłucz.

Krok 5

Dymkę posiekaj i usmaż na patelni aż zrobić się miękka. Dodać cukinie i smaż jeszcze przez 5 minut. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 6

W międzyczasie połącz dokładnie 3 jajka i śmietanę. Dodaj posiekany szczypiorek i Przyprawę do gyrosa Knorr.

Krok 7

Nadzienie z cukinii wyłóż na ciasto i wlej powstałą masę ze śmietany. Wstaw ciasto na 30 minut do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 170 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pasztet domowy
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej