
Składniki
składniki na tartaletki:
100 gramów
150 gramów
100 gramów
0.5 łyżeczki
składniki na farsz:
800 gramów
200 gramów
100 gramów
2 sztuki
2 łyżki
50 gramów
2 sztuki
100 gramów
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ser, masło, mąkę i przyprawę Knorr połącz zagniatając wszystko w misce. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne ale na pewno będzie dość rzadkie dlatego spłaszcz je, a następnie zawiń w folię spożywczą i umieść na około 30 minut w zamrażalce, aby się schłodziło. Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką. Ciastem wyłóż foremki na tartaletki.

Krok 2
Ugotuj bób do miękkości w lekko osolonej wodzie (około 10 minut), a następnie go obierz. Szalotkę pokrój w kosteczkę, posiekaj czosnek. Suszone pomidory pokrój w drobną kosteczkę, a koktajlowe przekrój na pół. Kiełbasę chorizo pokrój w pół plastry, ser zetrzyj na tarce.

Krok 3
Na suchej patelni upraż ziarno słonecznika, przełóż je na bok, na tą samą patelnie wrzuć kiełbasę chorizo i smaż ją na średnim ogniu aż się dobrze usmaży, usuń nadmiar tłuszczu pozostawiając około łyżeczki.

Krok 4
Na pozostałym tłuszczu zeszklij czosnek i cebulę, dodaj ugotowany bób, śmietanę, szczyptę gałki muszkatołowej oraz szczyptę soli - o ile uznasz to za konieczne.

Krok 5
Bób na patelni rozgnieć widelcem lub zblenduj tworząc z niego purée, dodaj do niego ziarno słonecznika i suszone pomidory.

Krok 6
Purée włóż do tartaletek. Na wierzch ułóż przeciętego pomidorka, chorizo, całość posyp z wierzchu ziołami prowansalskimi oraz oprósz serem. Tartaletki wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 15 minut.


Dobra rada:
Do farszu możesz dołożyć tez inne warzywa takie jak cukinia czy np. papryka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tartaletki z bobem
Bób – ta niezwykle popularna już w czasach starożytnych roślina, daje ogromne pole do popisu każdemu, kto lubi eksperymentować w kuchni. Dziś na tapetę bierzemy tartaletki z farszem z bobu. Wypróbuj je już dziś!
Dla kogo?
Dla każdego, kto uwielbia bób i wciąż poszukuje nowych możliwości na jego przygotowywanie.
Na jaką okazję?
Tartaletki zawsze sprawdzają się świetnie w roli imprezowych przekąsek – niewielkie, poręczne, idealne dla zaspokojenia małego głodu.
Czy wiesz, że?
Świeży bób ma zielony kolor, przyjemny zapach, a na gładkiej powierzchni jego skórki nie ma żadnych plam. Można go gotować, smażyć, piec, dusić – pole manewru jest tutaj naprawdę szerokie!
Dla urozmaicenia:
Do farszu dodać można również inne warzywa – papryka, czerwona cebula, cukinia czy bataty spowodują prawdziwą eksplozję smaków!