Tartaletki ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tartaletki ze szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

51

heart
1073 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1856 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2287 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

100 gramów

50 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

20 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj foremki do pieczenia o średnicy 8-10 centymetrów. Ciasto francuskie rozwałkuj na grubość 2 milimetrów. Następnie jedną z foremek powycinaj krążki z ciasta i wyłóż nim środek każdej z foremki. Ponakłuwaj widelcem każdą tartaletkę i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 5 minut.

Tartaletki ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Łososia oraz cebulę pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na oliwie. Dodaj szpinak i smaż chwilę razem.

Tartaletki ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Śmietanę i Bulion warzywny Knorr dodaj do składników smażonych. Doprowadź do wrzenia i zredukuj.

Tartaletki ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Wystudź, dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Dodaj starty ser i wymieszaj razem.

Tartaletki ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Do każdego z zapieczonych spodów z ciasta nałóż przygotowany szpinak z łososiem. Tak przygotowane tartaletki wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i zapiekaj 10-12 minut.

Tartaletki ze szpinakiem - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

9

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Rudawska

    Katarzyna Rudawska , 19.01.2020

    Zamiast śmietany dałam 3 łyżki serka mascarpone, zaraz będziemy się zajadać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • SLAN slan

    SLAN slan , 14.03.2017

    polecam są łatwe do zrobienia i bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Frączek

    Beata Frączek , 20.02.2017

    Zrobilam :-) pyszne na sobotnie sniadanie. Ja dalam tylko dwie lyzeczki smietany 18% i jedno jajko.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Orzechowska

    Izabela Orzechowska , 21.03.2016

    Pychotka :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 21.03.2016

    Kamila masz rację. Do przygotowania tego przepisu wystarczy 200 ml śmietany. Dziękujemy za zwrócenie uwagi. Przepis został już poprawiony.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Kubik

    Krystyna Kubik , 21.03.2016

    Ja takze musze sprobowac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Malara

    Małgorzata Malara , 21.03.2016

    Wyglądają pysznie chyba się skuszę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian Derebecki

    Damian Derebecki , 20.03.2016

    Też mi się wydaje przesadzona, czy ktoś sprawdzał ile wystarczy?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Morek

    Kamila Morek , 13.03.2016

    Bardzo dobre. Jednakże podana ilośc śmietany jest zbyt duża.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tartaletki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tartaletki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tartaletki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tartaletki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tartaletki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tartaletki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tartaletki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tartaletki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tartaletki ze szpinakiemTartaletki ze szpinakiem

Przygotuj foremki do pieczenia o średnicy 8-10 centymetrów. Ciasto francuskie rozwałkuj na grubość 2 milimetrów. Następnie jedną z foremek powycinaj krążki z ciasta i wyłóż nim środek każdej z foremki. Ponakłuwaj widelcem każdą tartaletkę i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 5 minut.