Tarteletki z serem i szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarteletki z serem i szynką

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 szklanka

3 sztuki

1 łyżka

4 sztuki

1 sztuka

12 dekagramów

1 pęczek

2 łyżki

null

25 dekagramów

10 dekagramów

10 dekagramów

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę posiekaj z zimnym masłem i szybko zagnieć z wodą i jajkiem. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.

Krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką.

Krok 3

Rozwałkowanym ciastem wyłóż posmarowane tłuszczem i obsypane mąką foremki. Piecz w rozgrzanym do 220 stopni piecu i przez ok. 15 minut.

Krok 4

Obraną cebulę posiekaj w kosteczkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odstaw ją do ostygnięcia. Jajka wymieszaj ze śmietaną, dopraw skruszoną przyprawą w mini kostkach smażona cebula Knorr.

Krok 6

Tarteletki wypełnij szynką z cebulą, serem i pietruszką. Po wykorzystaniu wszystkich składników zalej farsz śmietaną z jajkami i piecz 15 minut w temperaturze 210 stopni.

Krok 5

5. Szynkę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj ją z cebula. Ser zetrzyj, natkę pietruszki posiekaj.

tommy

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarteletki z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarteletki z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarteletki z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarteletki z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarteletki z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarteletki z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarteletki z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarteletki z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej