
Składniki
3 sztuki
1 szczypta
2 sztuki
1 szczypta
1 łyżka
100 mililitrów
1 sztuka
12 plastrów
2 łyżki
100 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i oczyść cukinię oraz bakłażana, pokrój w plastry. Paprykę pokrój na ćwiartki.
Krok 2
Warzywa oprósz pieprzem, skrop oliwą i odłóż na 30 minut, po tym czasie posól. Podsmaż je na patelni.
Krok 3
Sałatę pokrój na kawałki.
Krok 4
Formę wyłóż folią, na spodzie ułóż plastry cukinii, następnie połowę bakłażana i sałaty, powtórz warstwy. Przykryj folią, dociśnij i odłóż na godzinę.
Krok 5
Twaróg utrzyj mikserem na gładki krem ze szczypiorkiem, dopraw solą i pieprzem.
Krok 6
Terinnę wyjmij z formy, schłodzoną podawaj z twarożkiem, szynką i pesto.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej