Udka teriyaki z ananasem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka teriyaki z ananasem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
195 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

293 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

3 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

glazura:

100 mililitrów

100 mililitrów

3 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka umyj i osusz. Oprósz pomieszaną Przyprawą do grilla Knorr z mąka ziemniaczaną. Udka odstaw do zamarynowania na kilka godzin.

Udka teriyaki z ananasem  - Krok 1

Krok 2

Przygotuj glazurę. W garnku na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmaż posiekaną szalotkę, czosnek i chili. Całość zalej sokiem z ananasa, sosem sojowym i miodem. Dodaj świeżo stary imbir. Sos gotuj około 10 minut aż zgęstnieje. Glazurę podziel na dwie części

Udka teriyaki z ananasem  - Krok 2

Krok 3

Udka grilluj na średnio rozgrzanym grillu na aluminiowych tackach, pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie zanurz je w jednej części marynaty i grilluj kolejne 20 minut aż będą upieczone, cały czas przekręcając je i smarując kolejna warstwą glazury.

Udka teriyaki z ananasem  - Krok 3

Krok 4

Pod koniec grillowania zanurz w marynacie pokrojonego na ćwiartki ananasa. Owoc grilluj bezpośrednio na ruszcie. Udka podawaj z kawałki ananasa oprószone z wierzchu sezamem.

Udka teriyaki z ananasem  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Miód w przepisie możesz zastąpić brązowym cukrem.

1

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Kranc

    Krzysztof Kranc , 25.05.2016

    Test

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka teriyaki z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka teriyaki z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka teriyaki z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka teriyaki z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka teriyaki z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka teriyaki z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka teriyaki z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka teriyaki z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka teriyaki z ananasem Udka teriyaki z ananasem

Udka umyj i osusz. Oprósz pomieszaną Przyprawą do grilla Knorr z mąka ziemniaczaną. Udka odstaw do zamarynowania na kilka godzin.