
Składniki
9 sztuk
250 gramów
100 gramów
500 mililitrów
1 sztuka
4 sztuki
100 gramów
1 sztuka
250 gramów
1 łyżka
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Marchew oraz cukinie zetrzyj na tarce na długie paski. Pieczarki pokrój na plastry, a czosnek posiekaj.
Krok 2
Warzywa smaż z olejem aż nabiorą złotego koloru. Dodaj śmietanę, pomidory z puszki oraz kostkę Knorr. Duś ok 4-5 minut. W między czasie umyj i osusz lekko szpinak. Pomidorki przekrój na pół.
Krok 3
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż trzy płatki makaronu. Polej sosem i połóż listki szpinaku oraz połówki pomidorków.
Krok 4
Połóż drugą warstwę z makaronu i powtórz pozostałe czynności. Przykryj ostatnią warstwą makaronu, polej po wierzchu resztą sosu i posyp pozostałymi pomidorkami oraz szpinakiem. Piecz przez 25 minut.

Dobra rada:
Podawaj z zieloną sałatką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywna lasagne
Lasagne, najsłynniejsza włoska zapiekanka, doczekała się już wielu wersji. Oto danie, które daje ogromne pole do popisu i zachęca do eksperymentów. Nie moglibyśmy nie dorzucić swoich smakowitych trzech groszy! Tym razem rezygnujemy z mięsa mielonego i beszamelu na rzecz kolorowych warzyw – czas na warzywną lasagne.
Dla kogo? Bezmięsna lasagne to propozycja dla wszystkich, którzy chcą włączyć do posiłków jak największą liczbę warzyw. Nie przepadacie za nimi w stanie surowym lub macie w domu naprawdę wybrednych krytyków? Dzięki warzywnej lasagne gotowanie będzie dużo łatwiejsze.
Na jaką okazję? Niedzielny obiad nie musi oznaczać nieśmiertelnego rosołu i kotleta schabowego. Pozwólcie sobie na odmianę, zwłaszcza gdy na targach i w sklepach nie brakuje soczystych warzyw.
Czy wiesz, że? Za autorów pierwowzoru współczesnej lasagne uznaje się kucharzy ze starożytnego Rzymu. Sos pomidorowy pojawił się w recepturze znacznie później, bo w XVII wieku.
Dla urozmaicenia: Jeśli zależy Wam na serowym dodatku, spróbujcie kremowej ricotty.