
Składniki
100 gramów
1 opakowanie
100 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
3 sztuki
100 gramów
200 gramów
0.5 szklanki
0.5 pęczka
0.5 pęczka
sos:
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron zalej wrzącą wodą i odstaw na 10 minut. Gdy zmięknie, odcedź i przelej go zimą wodą.

Krok 2
Marchew, kapustę, cukinię, szalotkę i czerwoną paprykę pokrój w cienkie paski. Posiekaj natkę kolendry, bazylię, zieloną cebulkę, czosnek oraz chili. Tofu pokrój w kostkę o grubości 1 cm. Obsmaż wszystko na patelni i odstaw na bok.

Krok 3
Wymieszaj sosy rybny i sojowy, brązowy cukier, ocet ryżowy oraz przyprawę Czerwone Curry Knorr. Całość delikatnie podgrzej, mieszając, aż cukier dobrze się rozpuści.

Krok 4
W woku na rozgrzanym oleju podsmaż czosnek, chili i szalotkę. Gdy czosnek zacznie się rumienić, dodaj marchew, cukinię, paprykę oraz kapustę pekińską. Smaż przez 2–3 minuty, tak aby warzywa lekko zmiękły.

Krok 5
Warzywa odsuń na bok. W środek woka wbij jajka. Smaż, mieszając, aż zrobi się jajecznica. Dodaj tofu, kiełki i makaron. Podlej sosem i wrzuć orzechy oraz posiekane zioła. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez 2 minuty.


Dobra rada:
Do makaronu możesz dodać wcześniej podsmażone krewetki lub pokrojone w paseczki piersi kurczaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywny pad thai z serem tofu
Jedną z najbardziej magicznych cech kuchni azjatyckiej jest jej otwartość na różne preferencje i wymagania. To właśnie z tego rejonu pochodzi jeden z podstawowych składników wielu dań dla wegan – ser tofu. Oczywiście wśród tajskich przepisów znajdziemy wiele pomysłów na to, jak go przygotować i z czym podać. Poniżej poznasz sposób na jedno z najbardziej popularnych dań – warzywnego pad thai z tofu!
Dla kogo?
Świetna opcja dla wegan i wegetarian, którzy lubią azjatyckie smaki.
Na jaką okazję?
Na co dzień, na spotkanie z przyjaciółmi, na wieczorny posiłek – magią kuchni azjatyckiej jest to, że rzadko spotyka się w niej ograniczenia!
Czy wiesz, że?
Tofu to jeden z najbardziej elastycznych składników dań na świecie. Można z niego zrobić pierożki, a nawet jajecznicę. Tofu jest podawane w kilkunastu różnych smakach i odmianach.
Dla urozmaicenia:
Istnieją różne rodzaje tofu: do najczęściej wymienianych należy tofu twarde i tofu delikatesowe. Oba charakteryzują się inną konsystencją i smakiem. Sprawdź, który wolisz!