Wątróbka drobiowa wg Buni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wątróbka drobiowa wg Buni

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

3

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

0.5 sztuki

0.25 szklanki

0.5 kilograma

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wątróbkę umyć, oczyścić i osuszyć -lekko nakłuć każdą wątróbkę (ja robię to wykałaczką ). Posypać pieprzem i Delikatem. Na patelni rozgrzać olej. Na gorący układać wątróbki i smażyć na rumiano ostrożnie przewracając by pryskający tłuszcz nas nie poparzył (a to się zdarza ). Posypać rozkruszoną mini kostką prażona cebulka i szczyptą Delikatu. Włożyć kostkę bulionową. Wlać śmietanę. Zmniejszyć gaz i na minimalnym chwilę ogrzewać.

Wątróbka drobiowa wg Buni - Krok 1

Krok 2

Podawać posypaną natką pietruszki z pieczywem lub ziemniakami.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wątróbka drobiowa wg Buni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wątróbka drobiowa wg Buni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wątróbka drobiowa wg Buni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wątróbka drobiowa wg Buni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wątróbka drobiowa wg Buni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wątróbka drobiowa wg Buni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wątróbka drobiowa wg Buni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wątróbka drobiowa wg Buni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej