Rigatoni nadziewane tuńczykiem i ricottą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rigatoni nadziewane tuńczykiem i ricottą

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

heart
18 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na letnią kolację w stylu śródziemnomorskim polecam RIGATONI NADZIEWANE TUŃCZYKIEM I RICOTTĄ, a do tego ogromną michę mieszanych sałat z dobrą oliwą i octem balsamicznym. Do pełni szczęścia brakuje tylko szklaneczki zimnego białego wina.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg. Osącz tuńczyka, rozdrobnij widelcem na gładką pastę, wymieszaj z ricottą i przypraw do smaku. Masę przełóż do rękawa cukierniczego. Śmietanę wymieszaj z parmezanem. W wodzie z kostką bulionową ugotuj rurki rigatoni (al dente), odcedź i zahartuj zimną wodą. Rurki nafaszeruj masą tuńczykową, ułóż w formie posmarowanej masłem. Polej sosem śmietankowym, posyp pomidorami. Piecz 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rigatoni nadziewane tuńczykiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rigatoni nadziewane tuńczykiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rigatoni nadziewane tuńczykiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rigatoni nadziewane tuńczykiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rigatoni nadziewane tuńczykiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rigatoni nadziewane tuńczykiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rigatoni nadziewane tuńczykiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rigatoni nadziewane tuńczykiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej