
Składniki
1 kilogram
10 gramów
2.5 litra
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawy zmiażdż, zmieszaj z solą, saletrą, cukrem (w lecie cukru nie dodawać) i podziel na dwie części. Połowę mieszaniny wetrzyj w szynkę i włóż ją ciasno do emaliowanego garnka lub w garnek kamionkowy, przykryj drewnianym krążkiem i obciąż ciężarkiem, przetrzymaj przez 48 godzin.
Krok 2
Wodę zagotuj, schłodź, dodaj pozostałe przyprawy z solą i saletrą, a następnie zalej mięso, przykryj drewnianym krążkiem i obciąż ciężarkiem. Mięso musi być całkowicie zanurzone w zalewie. Mięso wynieś do chłodnego pomieszczenia (+4°C do +6°C) na dwa dni. Codziennie obracaj mięso w zalewie.
Krok 3
Mięso po wyjęciu opłucz, osącz z wody i powieś w suchym, przewiewnym i chłodnym miejscu na 3-4 dni do obsuszenia. Wędź w zimnym dymie. Szynkę można wędzić obszytą płótnem. Uwędzoną szynkę powieś w chłodnym i przewiewnym miejscu lub przetrzymaj ją zanurzoną w otrębach.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wędzona szynka z dzika (peklowana)
Oto przepis, który docenią koneserzy niebanalnych frykasów. Wędzona szynka z dzika przygotowana samodzielnie od podstaw to prawdziwy rarytas, za którego przyrządzenie zabierają się nieliczni. Warto jednak podjąć to wyzwanie, ponieważ smak szlachetnego mięsa wynagradza wszelkie trudy. Trzymaj się naszych wytycznych i instrukcji krok po kroku, a zrobienie szynki z dzika (wędzonej) nie będzie wcale aż tak kłopotliwe.
Dla kogo?
Nie da się ukryć, że receptura jest nieco skomplikowana. Nadaje się więc idealnie dla pasjonatów gotowania, którzy szukają kolejnych wyzwań. Szynka z dzika – peklowana wędzona z pewnością cię nie rozczaruje i pozwoli odkryć tajniki kulinarne, o których do tej pory tylko czytałeś w książkach kucharskich i na tematycznych blogach.
Na jaką okazję?
Szynka z dzika brzmi dostojnie! Sam proces jej przygotowania trwa kilkanaście dni, więc to zdecydowanie potrawa pasująca do ważnych okazji. Świąteczny obiad, duża uroczystość czy wystawne przyjęcie? Zebrani przy stole goście nie będą mogli wyjść z podziwu, że własnoręcznie przyrządziłeś tak wykwintny przysmak.
Czy wiesz, że?
Jedzenie dziczyzny ma w Polsce długą historię. Przyjmuje się, że tradycja typowej kuchni myśliwskiej jest na terenach naszego kraju kultywowana już od XVI wieku. Jednoznacznie kojarzy się ona z wystawnymi ucztami szlacheckimi, więc do dziś jest uznawana za elegancki i odświętny przysmak.
Dla urozmaicenia:
Wiesz już, jak przygotować wędzoną szynkę z dzika. Przepis opisuje dokładnie wszystkie etapy. Zastanawiasz się jednak, jak ją podawać i jeść? Plastry szynki mogą pełnić funkcję dania głównego lub zająć honorowe miejsce wśród innych przekąsek wchodzących w skład tzw. zimnej płyty.