Wegetariańskie curry ziemniaczane z fasolką szparagową
łatwe
48 osób zapisało

Składniki
500 gramów
2 łyżeczki
250 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
0.5 pęczka
3 łyżki
100 mililitrów
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój w plastry o grubości 0,5 cm. Jeśli używasz świeżej fasolki, obetnij jej końce, a same strąki pokrój na kawałki długości 2–3 cm. Posiekaj czosnek, chili, natkę kolendry. Drobno pokrój szczypior.

Krok 2
Na suchej patelni podpraż Kmin Rzymski z Indii Knorr, Kurkumę z Indii Knorr i przyprawę Garam Masala Knorr. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodaj olej, cebulę, czosnek i chili. Całość smaż przez chwilę. Dodaj ziemniaki, fasolkę oraz kilka łyżek wody (maksymalnie 100 ml). Duś pod przykryciem ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Połącz curry z jogurtem i oprósz natką kolendry oraz szczypiorkiem.


Dobra rada:
Gotowe danie możesz posypać uprażonymi migdałami lub cebulką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegetariańskie curry ziemniaczane z fasolką szparagową
Curry to idealne danie na każdą okazję. Łatwe oraz szybkie w przygotowaniu, z powodzeniem może stać się elementem codziennego menu. Wegetariańskie curry ziemniaczane z fasolką szparagową składa się z prostych składników, które w towarzystwie odpowiednio dobranych przypraw zamieniają się w potrawę, której wprost trudno będzie się oprzeć.
Dla kogo?
Dla fanów łatwych do zrobienia i jednocześnie smacznych dań. To potrawa wegetariańska, więc osoby niejedzące mięsa powinny na stałe wpisać ją do swojego menu. Curry z ziemniakami i fasolką nikogo nie zawiedzie!
Na jaką okazję?
Na rodzinny obiad lub kolację. Wegetariańskie curry jest łatwe w przygotowaniu, więc zawsze się sprawdzi.
Czy wiesz, że?
Mrożona fasolka szparagowa będzie tak samo smaczna jak świeża. Dlatego przepisy z jej udziałem możesz przygotowywać przez cały rok.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz wzbogacić smak curry, posyp je uprażonymi migdałami.