Węgorz duszony przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Węgorz duszony

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

180 mililitrów

4 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

10 sztuk

1 szczypta

2 łyżki

2 sztuki

180 mililitrów

1.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zdejmij skórę z węgorza i pokrój go na 5cm kawałki.

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj. Marchewki i pieczarki pokrój w plastry.

Krok 3

Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, czosnek i marchewkę.

Krok 4

Gdy zmiękną dodaj pieczarki i smaż około 5 minut.

Krok 5

Dodaj węgorza, wino rozcieńczone z wodą w stosunku 1:1 i liść laurowy. Przykryj i duś około 30 minut. Przed podaniem posyp pietruszką.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Węgorz duszony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Węgorz duszony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Węgorz duszony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Węgorz duszony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Węgorz duszony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Węgorz duszony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Węgorz duszony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Węgorz duszony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej