
Składniki
5 sztuk
6 łyżek
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
0.5 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
4 łyżki
1 kilogram
0.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso zalej marynatą z oleju, octu, pieprzu i goździków. Pozostaw na noc.
Krok 2
Po tym czasie masło stop w rondlu, dodaj 2 łyżki oleju, włóż mięso i obrumień z obu stron.
Krok 3
Dodaj pokrojoną w talarki cebulę, marynatę, 0,5 łyżki zielonej pietruszki i szczypiorku, zalej piwem. Duś na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie.
Krok 4
Mięso pokrój na porcje, ułóż na półmisku, polej sosem i posyp pozostałą pietruszką i szczypiorkiem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej