
Składniki
1 sztuka
4 sztuki
0.5 kilograma
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groch i grzyby namocz oddzielnie na około 12 godzin. Ugotuj również oddzielnie, w tej wodzie, w której były namaczane.
Krok 2
Kapustę myjemy, siekamy, wrzucamy na gotującą wodę. Po ponownym zagotowaniu odcedzamy, kapustę wrzucamy ponownie do garnka, gotujemy z suszonymi jarzynami na niewielkiej ilości wody (1 szklanka max.) pod uchyloną przykrywką. Najlepiej, aby była to woda spod grzybów.
Krok 3
Na patelni szklimy cebulę, dodajemy ją oraz łyżkę masła do kapusty
Krok 4
Groszek miksujemy, dorzucamy do kapusty. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy.
Krok 5
Lekko zakwaszamy sokiem z cytryny, dorzucamy posiekane grzyby oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiam do smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej