Stek wołowy z grilla – z rostbefu: z marynatą | Przepisy.pl pixel

Wołowe steki z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
377 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

230 osób wydrukowało

Pobierz pdf

412 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

0.5 pęczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce połącz oliwę z oliwek, musztardę, miód, przyprawę do mięsa Knorr, majeranek, tymianek i posiekany koperek.

Wołowe steki z grilla - Krok 1

Krok 2

Steki umyj, osusz, ułóż w płaskim naczyniu, zalej marynatą i pozostaw na godzinę w lodówce.

Wołowe steki z grilla - Krok 2

Krok 3

Mięso grilluj przez 15 minut, obracając je kilkakrotnie i smarując marynatą. Podawaj na ciepło lub na zimno wraz z sałatką. Tak przygotowane steki świetnie smakują również na zimno jako dodatek do letniej sałatki.

Wołowe steki z grilla - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • sylwia  kowalska

    sylwia kowalska , 07.01.2017

    Ten stek wygląda naprawdę smakowicie. Do tego jakieś przepyszne domowe frytki i obiad idealny. Ogólnie amerykańska kuchnia jest bardzo smaczna. Może trochę za tłusta ale smakowita

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Bo

    Mariusz Bo , 30.07.2016

    Srednio-krwisty, bo smaczniejszy i zachowuje wiecej l-karnityny, ktora zreszta jak inne zwiazki mineralne i witaminy, rozpada sie im dluzsza obrobka termiczna.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowe steki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowe steki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowe steki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowe steki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowe steki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowe steki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowe steki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowe steki z grilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wołowe steki z grillaWołowe steki z grilla

Steki to bardzo popularne i modne danie, najczęściej przygotowywane z wołowiny. Aby steki były smaczne i kruche, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Przede wszystkim wybierz dobrej jakości mięso – powinno mieć jasnoczerwony kolor oraz delikatny przerost tłuszczowy. Sprawdzi się np. rostbef, który nabierze odpowiedniego smaku dzięki przygotowanej marynacie. Łatwo przyrządzisz ją na bazie oliwy, mieszając pikantne i słodkie dodatki, takie jak: przyprawy, musztarda oraz miód i sok z cytryny. Aby marynata dokładnie przeniknęła mięso, pozostaw je zanurzone w niej przez około godzinę. Podczas grillowania obracaj steki i smaruj je pozostałą marynatą, dzięki czemu będą bardziej soczyste. Tak przygotowane mięso podawaj na ciepło, chwilę po usmażeniu. Jako dodatki sprawdzą się: sałatka ze świeżych warzyw oraz zapiekane ziemniaki lub grube frytki. W wersji na zimno steki świetnie smakują jako uzupełnienie letniej sałatki. Zapisz nasz przepis i koniecznie wykorzystaj go przy najbliższej okazji!