Szaszłyki z karkówki z boczkiem i kiełbasą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z karkówki z boczkiem i kiełbasą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
130 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

510 osób wydrukowało

Pobierz pdf

580 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w dużą kostkę. Kiełbasę, boczek oraz warzywa również pokrój w podobnej wielkości kawałki.

Szaszłyki z karkówki z boczkiem i kiełbasą - Krok 1

Krok 2

W misce połącz musztardę, olej i majeranek – dodaj przyprawę Knorr i wymieszaj. Do przygotowanej marynaty włóż pokrojoną karkówkę. Odstaw do lodówki na 15 minut.

Szaszłyki z karkówki z boczkiem i kiełbasą - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie wszystkie składniki nabijaj na przemian na drewniane patyki.

Szaszłyki z karkówki z boczkiem i kiełbasą - Krok 3

Krok 4

Szaszłyki ułóż na rozgrzanym ruszcie i smaż przez ok. 20 minut obracając co chwila. Gotowe szaszłyki podawaj z musztardą i opiekanymi ziemniakami.

Szaszłyki z karkówki z boczkiem i kiełbasą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby drewniane patyki nie paliły się na grillu, namocz je wcześniej w wodzie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z karkówki z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z karkówki z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z karkówki z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z karkówki z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z karkówki z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z karkówki z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z karkówki z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z karkówki z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z karkówki z boczkiem i kiełbasąSzaszłyki z karkówki z boczkiem i kiełbasą

Planujesz przyjęcie przy grillu i zastanawiasz się, jakie mięso będzie najlepsze? Połącz ze sobą kilka gatunków i przygotuj smaczne szaszłyki. Sięgnij po karkówkę, mięso które często podaje się opieczone na ruszcie – nadaje się do tego doskonale. Jest soczysta i krucha, a żeby wydobyć z niej pełnię smaku, nadziej ją na patyczki razem z kiełbasą i wędzonym boczkiem. Jednak zanim to zrobisz, wieprzowinę zamarynuj w przyprawie i musztardzie, by dodać jej wyrazistości. Jeśli lubisz pikantne mięso, użyj musztardy dijon. Żeby urozmaicić wygląd i smak szaszłyków, karkówkę, boczek i kiełbasę przeplataj kawałkami zielonej lub czerwonej papryki oraz cebulą. Jeśli chcesz, dodaj także inne składniki – na grilla doskonale nadają się pieczarki i bakłażan. Szaszłyki z karkówki z boczkiem i kiełbasą serwuj z pieczonymi ziemniakami, musztardą albo pikantnym sosem, na przykład paprykowym lub czosnkowym. Przed podaniem możesz oprószyć je rozmarynem. Skorzystaj z naszego przepisu przy najbliższej okazji.