Szaszłyki z karkówki z boczkiem i kiełbasą
łatwe
580 osób zapisało

Składniki
600 gramów
1 opakowanie
200 gramów
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w dużą kostkę. Kiełbasę, boczek oraz warzywa również pokrój w podobnej wielkości kawałki.

Krok 2
W misce połącz musztardę, olej i majeranek – dodaj przyprawę Knorr i wymieszaj. Do przygotowanej marynaty włóż pokrojoną karkówkę. Odstaw do lodówki na 15 minut.

Krok 3
Po tym czasie wszystkie składniki nabijaj na przemian na drewniane patyki.

Krok 4
Szaszłyki ułóż na rozgrzanym ruszcie i smaż przez ok. 20 minut obracając co chwila. Gotowe szaszłyki podawaj z musztardą i opiekanymi ziemniakami.


Dobra rada:
Aby drewniane patyki nie paliły się na grillu, namocz je wcześniej w wodzie.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z karkówki z boczkiem i kiełbasą
Planujesz przyjęcie przy grillu i zastanawiasz się, jakie mięso będzie najlepsze? Połącz ze sobą kilka gatunków i przygotuj smaczne szaszłyki. Sięgnij po karkówkę, mięso które często podaje się opieczone na ruszcie – nadaje się do tego doskonale. Jest soczysta i krucha, a żeby wydobyć z niej pełnię smaku, nadziej ją na patyczki razem z kiełbasą i wędzonym boczkiem. Jednak zanim to zrobisz, wieprzowinę zamarynuj w przyprawie i musztardzie, by dodać jej wyrazistości. Jeśli lubisz pikantne mięso, użyj musztardy dijon. Żeby urozmaicić wygląd i smak szaszłyków, karkówkę, boczek i kiełbasę przeplataj kawałkami zielonej lub czerwonej papryki oraz cebulą. Jeśli chcesz, dodaj także inne składniki – na grilla doskonale nadają się pieczarki i bakłażan. Szaszłyki z karkówki z boczkiem i kiełbasą serwuj z pieczonymi ziemniakami, musztardą albo pikantnym sosem, na przykład paprykowym lub czosnkowym. Przed podaniem możesz oprószyć je rozmarynem. Skorzystaj z naszego przepisu przy najbliższej okazji.