
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
400 gramów
2 litry
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
5 sztuk
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj mięso i warzywa. Obierz warzywa, drobno pokrój razem z mięsem, dodaj przyprawy. Wrzuć do garnka z wodą. Gotuj tak długo, do momentu, gdy zmięknie mięso.

Krok 2
Obierz buraki i rozdrobnij. Wrzuć do garnka o grubym dnie, skrop sokiem z cytryny, dodaj masło, posól, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Duś przez 15 minut.

Krok 3
Następnie wlej wywar z mięsa i warzyw, dodaj Barszcz czerwony Knorr i całość zagotuj. Odstaw na 30 minut.

Krok 4
Przed podaniem barszcz przecedź przez grube sito, dopraw do smaku. Podgrzej do momentu, gdy zawrze, ale nie gotuj bo straci kolor.


Dobra rada:
Podawaj najlepiej z uszkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Barszcz czerwony Ulubione Smaki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zadkiel - barszcz z uszkami
Zadkiel to inaczej barszcz czerwony z uszkami, który doskonale sprawdzi się na wigilijnym stole. Podać go można jednak nie tylko od święta, ale i na co dzień. Opłukaj mięso i warzywa, a następnie pokrój je w drobną kostkę. Najlepiej sprawdzi się mięso wołowe. Jeśli chcesz, dodaj do niego boczek, który świetnie komponuje się ze smakiem buraków. Gotuj tak długo, aż mięso będzie miękkie. Osobno duś grubo pokrojone buraki (możesz ewentualnie zetrzeć je na tarce o grubych oczkach). Kiedy zmiękną, połącz je z wywarem z mięsa i warzyw. Najlepiej sprawdzi się do tego garnek z grubym dnem. Do proponowanych w przepisie składników, dodaj również ząbek czosnku i ugotowane suszone grzyby. Przypraw wszystko świeżo zmielonym pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem. Przecedzony barszcz podawaj z uszkami lub krokietem z kapustą i grzybami. Podgrzewaj danie, nie doprowadzając do wrzenia. To bardzo ważne, ponieważ zupa może stracić swój kolor. Na koniec ozdób potrawę poszatkowaną natką pietruszki. Smacznego!