Zadkiel - barszcz z uszkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zadkiel - barszcz z uszkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
74 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

400 gramów

2 litry

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

5 sztuk

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj mięso i warzywa. Obierz warzywa, drobno pokrój razem z mięsem, dodaj przyprawy. Wrzuć do garnka z wodą. Gotuj tak długo, do momentu, gdy zmięknie mięso.

Zadkiel - barszcz z uszkami - Krok 1

Krok 2

Obierz buraki i rozdrobnij. Wrzuć do garnka o grubym dnie, skrop sokiem z cytryny, dodaj masło, posól, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Duś przez 15 minut.

Zadkiel - barszcz z uszkami - Krok 2

Krok 3

Następnie wlej wywar z mięsa i warzyw, dodaj Barszcz czerwony Knorr i całość zagotuj. Odstaw na 30 minut.

Zadkiel - barszcz z uszkami - Krok 3

Krok 4

Przed podaniem barszcz przecedź przez grube sito, dopraw do smaku. Podgrzej do momentu, gdy zawrze, ale nie gotuj bo straci kolor.

Zadkiel - barszcz z uszkami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj najlepiej z uszkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zadkiel - barszcz z uszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zadkiel - barszcz z uszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zadkiel - barszcz z uszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zadkiel - barszcz z uszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zadkiel - barszcz z uszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zadkiel - barszcz z uszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zadkiel - barszcz z uszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zadkiel - barszcz z uszkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zadkiel - barszcz z uszkamiZadkiel - barszcz z uszkami

Zadkiel to inaczej barszcz czerwony z uszkami, który doskonale sprawdzi się na wigilijnym stole. Podać go można jednak nie tylko od święta, ale i na co dzień. Opłukaj mięso i warzywa, a następnie pokrój je w drobną kostkę. Najlepiej sprawdzi się mięso wołowe. Jeśli chcesz, dodaj do niego boczek, który świetnie komponuje się ze smakiem buraków. Gotuj tak długo, aż mięso będzie miękkie. Osobno duś grubo pokrojone buraki (możesz ewentualnie zetrzeć je na tarce o grubych oczkach). Kiedy zmiękną, połącz je z wywarem z mięsa i warzyw. Najlepiej sprawdzi się do tego garnek z grubym dnem. Do proponowanych w przepisie składników, dodaj również ząbek czosnku i ugotowane suszone grzyby. Przypraw wszystko świeżo zmielonym pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem. Przecedzony barszcz podawaj z uszkami lub krokietem z kapustą i grzybami. Podgrzewaj danie, nie doprowadzając do wrzenia. To bardzo ważne, ponieważ zupa może stracić swój kolor. Na koniec ozdób potrawę poszatkowaną natką pietruszki. Smacznego!