Zapiekana na złoto musaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekana na złoto musaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

800 gramów

2 łyżki

1 opakowanie

1 pęczek

2 sztuki

150 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany obierz i pokrój w plasterki, posyp solą i odłóż do momentu aż puszczą sok. W tym czasie pokrój cebule na krążki i podsmaż na oliwie razem z mięsem, aż do uzyskania złotobrązowego koloru.

Krok 2

Czosnek posiekaj drobno z natką, dodaj do mięsa razem z pokrojonymi kostkę, odsączonymi pomidorami. Podlej wodą i duś pod przykryciem przez ok. 20 minut.

Krok 3

Bakłażany obsusz czystą ściereczką i podsmaż na osobnej patelni na złocisty kolor. Przygotuj naczynie do zapiekania wysmarowane tłuszczem i na sam spód ułóż część podpieczonych plastrów bakłażana. Przykryj mięsnym farszem i na wierzchu ułóż drugą warstwę bakłażanów.

Krok 4

Surowe jajka wymieszaj z jogurtem, dopraw do smaku. Zalej zapiekankę i oprósz startym żółtym serem.

Krok 5

Zapiekaj musakę w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez ok.. 40-45 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana na złoto musaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana na złoto musaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana na złoto musaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana na złoto musaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana na złoto musaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana na złoto musaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana na złoto musaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekana na złoto musaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej