Zapiekane ziemniaki z liściem laurowym - przepis | Przepisy.pl pixel

Zapiekane ziemniaki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
420 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

228 osób wydrukowało

Pobierz pdf

439 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1.5 szklanki

2 łyżki

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

100 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żaroodporne naczynie natłuść. Ziemniaki ponacinaj w poprzek w cienkie plasterki, nie docinając do końca.

Krok 2

W naczyniu ułóż ponacinane ziemniaki. Pora opłucz, pokrój w krążki i przesmaż w rondelku. Dodaj listek, ziele oraz tymianek. Całość zalej winem i odparuj je.

Krok 3

Po tym czasie wlej śmietanę i doprowadź do wrzenia. Dodaj również kostkę Knorr oraz pieprz i gałkę. Całość gotuj 3-5 minut.

Krok 4

Zredukowaną śmietaną zalej naczynie z ziemniakami. Posyp startym serem.

Krok 5

Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 45 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, aby ziemniaki zarumieniły się. Podawaj jako dodatek do dań mięsnych.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ziemniaczana zupa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane ziemniakiZapiekane ziemniaki

Jeśli szukasz inspiracji na przyrządzenie ziemniaków, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Dzięki sosowi na bazie śmietany warzywa będą wyjątkowo smaczne. Do przygotowania tego dania będziesz potrzebować ziemniaków średniej wielkości. Ponacinaj je w poprzek w cienkie plasterki. Postaraj się nie nacinać ziemniaków do końca – dzięki temu nie rozpadną się w trakcie zapiekania i będą efektowniej wyglądać na talerzu. Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego. Nasmaruj je wcześniej kostką do pieczenia – dzięki temu potrawa nie będzie przywierała do ścian naczynia. Oddzielnie przyrządź sos z pora, śmietany i białego wina. Wymienione warzywo możesz wcześniej sparzyć wrzątkiem, dzięki czemu będzie miększe. Pokrojonego w krążki pora podsmaż w rondelku i dopraw odpowiednimi przyprawami, np. zielem angielskim i liściem laurowym. Całość zalej białym winem. Poczekaj, aż jego nadmiar odparuje. Świeży tymianek oraz gałka muszkatołowa urozmaicą smak sosu. Zapraw go śmietaną, a następnie polej nim ziemniaki. Podawaj je po wcześniejszym zapieczeniu w piekarniku. Sprawdzą się jako samodzielny posiłek lub dodatek do różnego rodzaju mięs.