Chińszczyzna - wersja wege przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chińszczyzna - wersja wege

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

2

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 pęczek

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

0.5 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę myjemy siekamy drobno (zostawiając szczypior na później). Czosnek obieramy, kroimy w bardzo drobną kosteczkę lub przeciskamy przez praskę. Kiełki odsączamy.

Krok 2

W woku rozgrzewamy niewielka ilość oleju i zaczynamy wrzucając produkty. Wrzucamy cebulę, smażymy cały czas mieszając na dużym ogniu. Po 3-4 minutach dodajemy kiełki, czosnek, przyprawy, sos sojowy, smażymy jeszcze 3 minuty.

Krok 3

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (trzeba uważać bo gotuje się szybko a musi pozostać jędrny), dodajemy do warzyw wraz ze szczypiorkiem, mieszamy (ew. doprawiamy do smaku) i przekładamy do miseczek

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chińszczyzna - wersja wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chińszczyzna - wersja wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chińszczyzna - wersja wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chińszczyzna - wersja wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chińszczyzna - wersja wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chińszczyzna - wersja wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chińszczyzna - wersja wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chińszczyzna - wersja wege - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Udka faszerowane
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chińszczyzna - wersja wegeChińszczyzna - wersja wege

Jajeczny chiński makaron smażony w woku z dużą ilością aromatycznych przypraw to propozycja popularnej chińszczyzny w wersji wegetariańskiej. Danie przygotowuje się szybko, a zamiast woka do jego przyrządzeni można też użyć głębokiej patelni. Aby skomponować tę potrawę, potrzeba zaledwie kilku składników – oprócz makaronu musisz zaopatrzyć się w cebulę dymkę, kiełki sojowe z puszki, imbir, czosnek i sos sojowy. Wszystko dusi się razem, a potem łączy z ugotowanym makaronem i podsmaża jeszcze przez chwilę, tak by nabrał głębokiego smaku pozostałych dodatków. Potrawę możesz również urozmaicić innymi warzywami, np. pieczarkami lub grzybami mun, pokrojoną w kostkę czerwoną papryką albo cukinią. Całość posyp natką pietruszki lub czarnym bądź białym sezamem. Podawaj jako danie obiadowe lub ciepłą kolację. Chińszczyznę możesz zapakować do pudełeczka i zabrać do pracy jako ciepły lunch. Z wersją wege dobrze smakować będą świeże warzywa, np. pokrojone w plastry pomidory, ogórek, papryka i marchewka. Tego rodzaju dodatkami możesz też ozdobić talerz, na którym serwujesz posiłek. Masz ochotę na chińskie smaki? Przygotuj makaron według naszego przepisu!