
Składniki
400 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
350 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Krok 2
Mięso kroimy w kosteczkę, posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Smażymy na oleju do miękkości.
Krok 3
Posiekane papryki, pieczarki, cebulę i czosnek dusimy a następnie dodajemy paprykę w proszku, sól i pieprz oraz kosteczkę.
Krok 4
Makaron mieszamy z mięsem i warzywami. Przekładamy do nasmarowanego naczynia zaroodpornego i posypujemy serem. Pieczemy ok 30-35 min w 180 stopniach.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka makaronowa
Przepis na zapiekankę makaronową będzie dobrym rozwiązaniem, jeśli szukasz inspiracji na smaczny obiad. Do jej przygotowania potrzebujesz odpowiedniego makaronu (najlepiej penne, czyli rurek), mięsa oraz warzyw. Pierwszy z wymienionych składników ugotuj al dente. Kurczaka pokrój w drobną kostkę, posyp przyprawą i podsmaż na patelni. Posiekane warzywa – paprykę, pieczarki, czosnek oraz cebulę uduś na małym ogniu, uważając żeby się nie przypaliły. Możesz dodać do nich oliwki (dowolnie: czarne lub zielone), kukurydzę czy brokuły. Dla uwydatnienia smaku, dopraw je granulowanym czosnkiem, świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą bazylii i oregano. Mięso i warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp startym serem (najlepszy będzie parmezan, jednak równie dobrze sprawdzi się ser żółty, np. gouda lub edamski). Danie serwuj na gorąco, polane sosem czosnkowym, który będzie dobrze komponował się z resztą składników. Zapiekankę makaronową możesz podzielić na porcje i przechowywać w lodówce. Odgrzewana będzie smakować równie dobrze, co podana świeżo po przyrządzeniu. Smacznego!