
Składniki
0.5 sztuki
700 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuły ugotuj by były miękkie. Nie wylewaj z nich wywaru,
Krok 2
Włóż brokuły do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
Krok 3
Pokrój karkówkę w drobną kostkę i dodaj do brokułów.
Krok 4
Ser wymieszaj z wywarem i dodaj kostkę Knorr, gotuj i zagęść mąką.
Krok 5
Następnie dodaj żółtko i dopraw sokiem z cytryny. Zalej brokuły.
Krok 6
Piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z brokułów
Zapiekanka to świetna propozycja na danie, które sprawdzi się jako obiad i kolacja na co dzień oraz potrawa na specjalną okazję. W dodatku możesz przygotować ją z łatwością, używając swoich ulubionych składników. Spróbuj na przykład przyrządzić ją z brokułów. Warzywo to doskonale zastąpi popularne ziemniaki, ciasto drożdżowe lub makarony, zazwyczaj służące za spód dania. Gotując brokuł, kontroluj czas i jego miękkość, aby zachował swój charakterystyczny kształt. Pozostały po nim wywar zachowaj – będzie podstawą do przygotowania sosu. Warzywo przełóż do naczynia żaroodpornego, wcześniej wysmarowanego margaryną. Smak zapiekanki urozmaicisz dodatkiem mięsa. Może to być gotowana lub zamarynowana karkówka, pierś z kurczaka albo kawałki wędliny. Wspomniany sos przyrządź na bazie wywaru, serka topionego oraz żółtka jaja. Dopraw go według gustu. Sięgnij po sprawdzone przyprawy, takie jak pieprz, gałka muszkatołowa oraz świeże posiekane liście ziół (bazylię, oregano, tymianek). Przed włożeniem do piekarnika całość skrop sokiem z cytryny lub posyp startym, żółtym serem. Życzymy smacznego!