Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami
łatwe
588 osób zapisało

Składniki
100 gramów
200 gramów
1 opakowanie
200 gramów
6 sztuk
0.5 łyżki
1 sztuka
200 mililitrów
4 łyżki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni podsmaż paprykową kiełbasę, dodaj przekrojone na pół cebulki i pokrojone w plastry grzyby, posiekany ząbek czosnku oraz pokrojone w gruba kostkę dynie. Całość smaż chwilę.

Krok 4
Zapiekankę dokładnie przykryj folia aluminiową a następnie wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30 minut . Na 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię tak aby ser mógł się zapiec.

Krok 3
Składniki na patelni zagotuj a następnie dodaj świeże lub mrożone grzyby (prawdziwki, podgrzybki, kurki). Całość przełóż do żaroodpornego naczynia a po wierzchu posyp tartym serem.

Krok 2
Następnie na patelnie dodaj surowy makaron oraz Knorr Naturalnie smaczne pomieszany ze śmietaną i szklanką wody. Knorr Naturalnie smaczne nada zapiekance odpowiedni ziołowy smak oraz sprawi ze wszystkie składniki połączą się ze sobą.


Dobra rada:
Do zapiekanki możesz dodać szczyptę rozmarynu lub tymianku. Te zioła podkreślą smak grzybów.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami
Zapiekanka z tego przepisu idealnie sprawdzi się na jesienny obiad, gdyż zawiera dostępne w tym sezonie składniki – dynię oraz leśne grzyby. Oprócz tego jej smak wzbogaca hiszpańska kiełbasa produkowana z wieprzowiny – chorizo oraz drobno starty parmezan. Bazą do zapiekanki jest makaron, najlepiej typu świderki, a całość oblewa gęsty, śmietanowy sos. Przygotowanie tej potrawy rozpocznij od podsmażenia pokrojonej chorizo z szalotkami oraz posiekanymi grzybami, np. kurkami, borowikami i podgrzybkami. Na patelnię dodaj także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz pokrojony w kostkę miąższ dyni, a na końcu surowy makaron. Zawartość patelni zalej kwaśną śmietaną rozrobioną z wodą i zagotuj – w ten sposób wytworzy się sos. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp startym parmezanem i przykryj folią aluminiową, dzięki czemu zapiekanka nie wyschnie w piekarniku. Usuń folię kilka minut przed końcem pieczenia, aby ser się zapiekł i utworzył lekko chrupiącą skorupkę. Zapiekankę serwuj na ciepło bezpośrednio po przyrządzeniu. Podawaj solo lub z ulubionymi surówkami.