Makaron z dynią i grzybami: zapiekanka makaronowa | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
433 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

486 osób wydrukowało

Pobierz pdf

588 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

6 sztuk

0.5 łyżki

1 sztuka

200 mililitrów

4 łyżki

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni podsmaż paprykową kiełbasę, dodaj przekrojone na pół cebulki i pokrojone w plastry grzyby, posiekany ząbek czosnku oraz pokrojone w gruba kostkę dynie. Całość smaż chwilę.

Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami  - Krok 1

Krok 4

Zapiekankę dokładnie przykryj folia aluminiową a następnie wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30 minut . Na 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię tak aby ser mógł się zapiec.

Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami  - Krok 4

Krok 3

Składniki na patelni zagotuj a następnie dodaj świeże lub mrożone grzyby (prawdziwki, podgrzybki, kurki). Całość przełóż do żaroodpornego naczynia a po wierzchu posyp tartym serem.

Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami  - Krok 3

Krok 2

Następnie na patelnie dodaj surowy makaron oraz Knorr Naturalnie smaczne pomieszany ze śmietaną i szklanką wody. Knorr Naturalnie smaczne nada zapiekance odpowiedni ziołowy smak oraz sprawi ze wszystkie składniki połączą się ze sobą.

Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami  - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Do zapiekanki możesz dodać szczyptę rozmarynu lub tymianku. Te zioła podkreślą smak grzybów.

2

Opinie o przepisie

  • Beata  Walęciak

    Beata Walęciak , 04.10.2019

    suszone grzyby a w przepisie piszą świeże lub mrożone to w końcu jakie?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami

Zapiekanka z tego przepisu idealnie sprawdzi się na jesienny obiad, gdyż zawiera dostępne w tym sezonie składniki – dynię oraz leśne grzyby. Oprócz tego jej smak wzbogaca hiszpańska kiełbasa produkowana z wieprzowiny – chorizo oraz drobno starty parmezan. Bazą do zapiekanki jest makaron, najlepiej typu świderki, a całość oblewa gęsty, śmietanowy sos. Przygotowanie tej potrawy rozpocznij od podsmażenia pokrojonej chorizo z szalotkami oraz posiekanymi grzybami, np. kurkami, borowikami i podgrzybkami. Na patelnię dodaj także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz pokrojony w kostkę miąższ dyni, a na końcu surowy makaron. Zawartość patelni zalej kwaśną śmietaną rozrobioną z wodą i zagotuj – w ten sposób wytworzy się sos. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp startym parmezanem i przykryj folią aluminiową, dzięki czemu zapiekanka nie wyschnie w piekarniku. Usuń folię kilka minut przed końcem pieczenia, aby ser się zapiekł i utworzył lekko chrupiącą skorupkę. Zapiekankę serwuj na ciepło bezpośrednio po przyrządzeniu. Podawaj solo lub z ulubionymi surówkami.