
Składniki
300 gramów
2 sztuki
300 gramów
200 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj ryż dodając do wody Kostki Rosołu z kury Knorr. Naczynie żaroodporne wysmaruj cienką warstwą oleju.
Krok 2
Cebulę posiekaj i podsmaż na małym ogniu do zeszklenia.
Krok 3
Ser żółty zetrzyj na tarce o największych oczkach. Parówki pokrój w plasterki.
Krok 4
Do naczynia włóż warstwę ryżu, na to plasterki parówek, całość przykryj cebulą i posyp serem. Przykryć warstwą ryżu. Na kolejną warstwę ułóż cebulę i parówki. Proces powtarzaj do wypełnienia naczynia. Wierzch posyp serem. Zapiekankę piec około 20 minut w piekarniku. Podawać na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej