Zapiekanka z grochu i grzybów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z grochu i grzybów

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

null

100 gramów

50 gramów

null

2 łyżki

null

3 sztuki

1 sztuka

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch i grzyby zalej wodą i odstaw na noc.

Krok 2

Ugotuj je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Ziemniaki ugotuj, ostudź pokrój w plastry.

Krok 3

Boczek i cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 4

Odcedzony groch zmiel trzy razy w maszynce, grzyby pokrój w paski i dodaj razem z wywarem grzybowym do cebuli i boczku.

Krok 5

Następnie dodaj śmietanę z przyprawami, jajka i bułkę tratą. Całość dokładnie wyrób.

Krok 6

Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, posyp bułka tartą i wyłóż spód ziemniakami, po czym wyłóż całą masę.

Krok 7

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz przez 45 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z grochu i grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z grochu i grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z grochu i grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z grochu i grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z grochu i grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z grochu i grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z grochu i grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z grochu i grzybów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Sałatka meksykańska
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej