Zapiekanka z ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ziemniakami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

1 szczypta

6 sztuk

1 szczypta

75 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz ze skórek i potnij w plasterki.

Krok 2

Cebulkę i czosnek posiekaj i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 3

Dodaj ziemniaki i smaż na wolnym ogniu przez 15-20 minut do czasu, gdy ziemniaki się przyrumienią.

Krok 4

Dodaj osączoną z zalewy fasolkę, podgrzej.

Krok 5

Jajka roztrzep razem z mlekiem i przyprawami, wylej na podsmażone warzywa i smaż do czasu aż jajka się zetną.

Krok 6

Przed podaniem meksykańską zapiekankę udekoruj listkami zielonej pietruszki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej