Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

400 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

200 mililitrów

120 gramów

2 sztuki

2 sztuki

4 łyżki

0.5 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj na klasyczne puree. Na końcu dodaj do puree mleko oraz margarynę, wymieszaj i przeciśnij przez praskę.

Krok 2

W garnku podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Jak będą rumiane dodaj mięso i smaż ciągle mieszając aby nie powstały grudki.

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z bulionem i przecierem pomidorowym.

Krok 4

Zalej sosem mięso i duś aż sos dobrze zgęstnieje.

Krok 5

Gęsty i gotowy sos wylej na dno naczynia żaroodpornego. Na wierzchu przykryj mięso szczelnie i równo warstwą ziemniaczanego puree.

Krok 6

Zapiekankę posyp startym serem cheddar i zapiekaj w 180 stopniach przez 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonymZapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanki z pewnością przykuwają uwagę efektownym wyglądem, niecodziennym smakiem i charakterystycznym zapachem. Te popularne – z pieczarkami i dużą ilością sera żółtego nadają się zarówno na przekąskę, jak i danie obiadowe bądź kolację. Ciekawą propozycją na to danie, jest przygotowanie go z ziemniaków, szczególnie jeśli występują nie w formie krojonych plastrów, lecz w formie „zgniecionej”. Jego podstawę stanowić będzie sos. Do jego przygotowania potrzebujesz dobrej jakości mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego. Podsmażone z czosnkiem i cebulą oraz doprawione według gustu przecierem z pomidorów i odpowiednią mieszanką ziół wypełni dno naczynia żaroodpornego. Ziemniaki ugotuj na puree z dodatkiem mleka i tłuszczu oraz przeciągnij przez praskę. Dzięki temu uzyskasz odpowiednią konsystencję, ułatwiającą rozprowadzenie po mięsnej warstwie zapiekanki. By całość była spójna, co pomoże w sprawnym dzieleniu na porcje, należy zadbać o odpowiednią gęstość sosu. Dodatek starego sera cheddar świetnie podkreśli smak gotowej potrawy.