
Składniki
1.5 kilograma
1 litr
100 gramów
3 ziarna
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
80 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrojone na porcje żeberka oprósz solą i pieprzem oraz mąką, potem przemieszaj.

Krok 2
Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę.

Krok 3
Na patelni rozgrzej roślinny tłuszcz do smażenia. Obsmaż żeberka na złoty kolor. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż do lekkiego zrumienienia.

Krok 4
Całość przełóż do garnka. Dodaj przyprawy oraz kostki pieczeniowe Knorr. Zalej ok. 1 litrem wody. Duś ok. 50 minut pod przykryciem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żeberka
Żeberka przygotowywane w garnku smakują inaczej niż te, które piecze się na ruszcie piekarnika lub grilla. Różnica tkwi w tym, że duszone mięso jest delikatniejsze w smaku. W przypadku tego przepisu, popularną w przyrządzaniu żeberek marynatę zastępuje się panierką z mąki. Dzięki niej kawałki mięsa po podsmażeniu otacza chrupiąca, złocista skórka, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom mięsnych potraw. Wyraziste w smaku warzywa: tu cebula i czosnek dodają potrawie charakteru. Sosem, który powstaje w wyniku duszenia mięsa na wolnym ogniu możesz też polać dowolny dodatek, z którym podasz gotową potrawę. Mogą to być ziemniaki, makaron, kasza – wszystko zależy od Twojej fantazji. Żeberka dobrze komponują się z surówkami, których bazą jest kapusta oraz z różnego rodzaju kiszonkami. Wypróbuj koniecznie!