
Składniki
100 gramów
1 sztuka
1 łyżka
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
bejca:
0.5 szklanki
2.5 szklanki
1 łyżeczka
5 ziaren
10 ziaren
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka umyj.
Krok 2
Przygotuj bejcę: wodę zagotuj z octem, pokrojoną w grube krążki cebulą i przyprawami, ostudź.
Krok 3
Do garnka emaliowanego lub naczynia kamionkowego włóż ciasno żeberka i zalej zimną bejcą. Naczynie umieść w chłodnym miejscu na 2-4 dni, przewracając w tym czasie mięso kilkakrotnie.
Krok 4
Po wyjęciu z bejcy usuń z mięsa przyprawy i cebulę, żeberka osusz, podziel na porcje, posól, popieprz, obficie oprósz mąką i obrumień na patelni na mocno rozgrzanym smalcu.
Krok 5
Obrumienione mięso przełóż do rondla i duś podlewając małą ilością wody. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia żeberek zeszklij 1 średnią cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj do duszenia.
Krok 6
Gdy mięso będzie już prawie miękkie - dodaj do duszenia czosnek przepuszczony przez praskę lub posiekany.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żeberka z dzika duszone I
Dziczyzna to produkt, który kojarzy się z wystawnymi szlacheckimi ucztami. Warto uświadomić sobie, że tego typu rarytas z powodzeniem można przygotować we własnym domu. Będziesz jadać po królewsku! Żeberka z dzika to danie wyjątkowe. Mimo że wymaga od kucharza uwagi i cierpliwości, nie jest tak trudne w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. Zapoznaj się z naszym przepisem na żeberka z dzika w sosie i zobacz, że nie ma się czego bać.
Dla kogo?
Wielbiciele szlachetnych mięs będą w siódmym niebie. Masz ochotę porozpieszczać swoje podniebienie? Żeberka z dzika duszone okażą się specjałem, którego długo nie zapomnisz.
Na jaką okazję?
Zarezerwuj przepis na żeberka z dzika na specjalną okazję i świąteczny stół. Tego produktu nie znajdziesz w pierwszym lepszym osiedlowym sklepie spożywczym, ale warto poszukać w bardziej specjalistycznych sklepach mięsnych. Goście zgromadzeni przy takim posiłku jak żeberka z dzika duszone w sosie docenią nie tylko finezję, ale przede wszystkim twoje umiejętności kulinarne.
Czy wiesz, że?
Mianem dziczyzny określa się nie tylko mięso z dzika, ale także sarny, jelenia, zająca i dzikiego ptactwa, np. bażantów i kaczek.
Dla urozmaicenia:
Bejca jest podstawą naszego przepisu na żeberka z dzika. Do tego wyjątkowego mięsa duszonego w sosie pasują marynaty na bazie miodu i musztardy.