Zielona przekąska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zielona przekąska

Autor: supermama

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

20 dekagramów

12 dekagramów

2 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na kruche spodeczki: Wszystkie składniki siekamy nożem(masło lub margaryna zimne),następnie zagniatamy,formujemy kulę i na 30min.wkładamy do lodówki.Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawamy małe kółka np.szklanką i umieszczamy je w silikonowej foremce robiąc tzw.spodeczki.Delikatnie nakuwamy widelcem i pieczemy w temp.200stC przez ok.5-10 min.

Krok 2

Ryż wsypujemy do garnka 1 szkl.ryżu +2 szkl.bulionu z kury Knorr.Gotujemy cały czas mieszając dopóki ryż wchłonie bulion.

Krok 3

Następnie odmrożony szpinak smażymy chwilę na patelni z łyżką oleju oraz pokrojoną w kostkę cukinią i wrzucamy wszystko do ryżu.Mieszamy i doprawiamy mini kosteczką czosnek oraz przyprawami.Wypełniamy nasze kruche spodeczki i gotowe.Życzę smacznego:)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielona przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielona przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielona przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielona przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielona przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielona przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielona przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielona przekąska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sajgonki mięsne
czas przygotowania
36 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej