
Składniki
1 kilogram
3 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kostkę Bulion na włoszczyźnie Knorr zagotuj z 0,5 litrem wody. Odstaw.

Krok 2
Pomidory pokrój w kostkę, nie odlewaj soku. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Krok 3
Rozgrzej olej i wrzuć wszystkie przyprawy, dopraw do smaku solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Mieszaj, aby się nie przypaliły. Dodaj ziemniaki i dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Wlej połowę bulionu i doprowadź do wrzenia.

Krok 5
Po 5 minutach wrzuć pomidory i dolej bulionu. Gotuj, aż ziemniaki zmiękną. Na koniec wrzuć świeżą posiekaną kolendrę. Podawaj z kefirem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ziemniaki po bombajsku
Smaczne i kolorowe, a do tego uniwersalne – ziemniaki po bombajsku to oryginalny dodatek do potraw mięsnych, ale równie dobrze mogą być podawane jako samodzielne danie. Zacznij od zagotowania wody wymieszanej z kostką bulionową na włoszczyźnie. Następnie pomidory i ziemniaki pokrój w kostkę – pamiętaj, by te ostatnie wcześniej obrać. Na patelni rozgrzej oliwę i wsyp wszystkie sugerowane w przepisie przyprawy – mieszaj je co chwilę, żeby się nie przypaliły. Na koniec dodaj ziemniaki i ponownie wymieszaj, wlewając połowę bulionu. Po kilku minutach dorzuć pokrojone pomidory i dolej resztę wywaru. Gotuj wszystko do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Ostatnim etapem przygotowań będzie dosypanie świeżej posiekanej kolendry, która nada daniu wyrazistszego smaku oraz odpowiedniego aromatu. Ziemniaki po bombajsku podawaj solo albo z kefirem. Będą pasować nie tylko do dań mięsnych, ale i do jajek sadzonych czy prostej sałatki z sezonowych warzyw. Przekonaj się, jak znakomicie smakują ziemniaki po bombajsku.