Żółty mung dal z Radżastanu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żółty mung dal z Radżastanu

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

null

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1 łyżeczka

4 sztuki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wypłucz mung dal w zimnej wodzie, a potem zalej trzema szklankami gorącej wody i dodaj bulionetkę Knorr.

Krok 2

Następnie dodaj świeże masło i kurkumę i gotuj wszystko aż uzyskasz konsystencję gęstego puree, na koniec zmiksuj.

Krok 3

Skrój kalafior na małe różyczki i ugotuj go razem z groszkiem z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Następnie dodaj wszystko do wcześniej przygotowanego dalu.

Krok 4

Chili pozbawione pestek dokładnie posiekaj. Obierz imbir i zetrzyj na tarce.

Krok 5

Do rozgrzanego sklarowanego masła dodaj kminek i podsmaż go a następnie dodaj do niego imbir i chili. Gdy imbir zacznie brązowieć zdejmij z ognia.

Krok 6

Teraz dodawaj przyprawy dalu, mieszając. Podawaj z posiekaną kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żółty mung dal z Radżastanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żółty mung dal z Radżastanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żółty mung dal z Radżastanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żółty mung dal z Radżastanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żółty mung dal z Radżastanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żółty mung dal z Radżastanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żółty mung dal z Radżastanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żółty mung dal z Radżastanu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej