Zupa Mulligatwny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa Mulligatwny

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

heart
374 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

215 osób wydrukowało

Pobierz pdf

439 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

20 gramów

4 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

90 mililitrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz soczewicę i zostaw na noc w wodzie. Pokrój kurczaka w centymetrową kostkę. Szalotki, chilli, imbir i czosnek pokrój w drobną kostkę, a następnie, przyciskając do deski płaską stroną noża, rozgnieć prawie na jednolitą masę, w tym celu możesz też użyć moździerza.

Zupa Mulligatwny - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej w garnku olej, wrzuć do środka przyprawy: kumin, ziarna mielonej kolendry i mieszankę curry. Smaż wszystko razem przez chwilę. Następnie dodaj kurczaka, chilli i szalotki oraz powstałą pastę. Smaż około 10 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając, aby przyprawy i kurczak się nie przypalił.

Zupa Mulligatwny - Krok 2

Krok 3

Dodaj czerwoną soczewicę, całość zalej 1,5 litrem wody, dodaj bulionetkę Knorr, zupę gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut, aż soczewica będzie zupełnie miękka.

Zupa Mulligatwny - Krok 3

Krok 4

Zupę dopraw do smaku wyciśniętym sokiem z limonki i posiekaną natką kolendry.

Zupa Mulligatwny - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

2

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Kusmierek

    Agnieszka Kusmierek , 26.02.2020

    pyszna :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Jabłoński

    Maciej Jabłoński , 05.09.2018

    Pycha ! :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa Mulligatwny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa Mulligatwny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa Mulligatwny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa Mulligatwny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa Mulligatwny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa Mulligatwny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa Mulligatwny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa Mulligatwny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
14 osób ogląda przepis:
Sałatka z porów
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa MulligatwnyZupa Mulligatwny

Namocz soczewicę i zostaw na noc w wodzie. Pokrój kurczaka w centymetrową kostkę. Szalotki, chilli, imbir i czosnek pokrój w drobną kostkę, a następnie, przyciskając do deski płaską stroną noża, rozgnieć prawie na jednolitą masę, w tym celu możesz też użyć moździerza.