Zupa grochowa z imbirem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa grochowa z imbirem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

2 sztuki

1 pęczek

100 mililitrów

10 gramów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch przebierz dokładnie wypłucz i namocz przez ok. 1 godz.. Zalej wodą i gotuj aż groch zmięknie.

Krok 2

Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę i przesmaż na patelni do lekkiego zbrązowienia, podlej winem i gotuj powoli aż odparuje.

Krok 3

Dodaj przesmażone składniki do zupy.

Krok 4

Marchew i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, selera dokładnie umyj i pokrój w plastry. Imbir obierz.

Krok 5

Dodaj Knorr domowe smaki i warzywa, gotuj 10 min. Dodaj imbir starty na tarce i gotuj do miękkości składników.

Krok 6

Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grochowa z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grochowa z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grochowa z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grochowa z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grochowa z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grochowa z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grochowa z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa grochowa z imbirem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grochowa z imbiremZupa grochowa z imbirem

Szukasz niebanalnej inspiracji na obiad? Zupa grochowa z imbirem to odpowiednia propozycja. Podstawowym składnikiem tej potrawy jest, oczywiście, groch. Przed moczeniem, przejrzyj go oraz dokładnie wypłucz, aby pozbyć się zanieczyszczeń. Wyrazisty smak potrawy uzyskasz za sprawą selera naciowego. Zanim go dodasz, sprawdź czy jest dostatecznie twardy, a jego powierzchnia lśniąca. Elementem, który nada zupie pikantności, jest imbir. Pamiętaj, żeby przy jego zakupie również zwrócić uwagę na jego wygląd – wybieraj ciężkie korzenie, twarde, o gładkiej skórce, unikaj za to korzeni zwiotczałych, pomarszczonych lub suchych. Resztę świeżego imbiru, którego nie wykorzystasz, przechowuj w chłodnym miejscu. Gotuj pod przykryciem, żeby wszystkie składniki szybciej stały się miękkie. Zupa grochowa z imbirem nie potrzebuje już żadnych dodatków. Jednak jeśli masz ochotę, podawaj ją np. z ciemnym pieczywem. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i podziel się swoją opinią. Jaki jest Twój sposób na smaczną grochową?