
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
200 gramów
2 sztuki
1 pęczek
100 mililitrów
10 gramów
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groch przebierz dokładnie wypłucz i namocz przez ok. 1 godz.. Zalej wodą i gotuj aż groch zmięknie.
Krok 2
Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę i przesmaż na patelni do lekkiego zbrązowienia, podlej winem i gotuj powoli aż odparuje.
Krok 3
Dodaj przesmażone składniki do zupy.
Krok 4
Marchew i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, selera dokładnie umyj i pokrój w plastry. Imbir obierz.
Krok 5
Dodaj Knorr domowe smaki i warzywa, gotuj 10 min. Dodaj imbir starty na tarce i gotuj do miękkości składników.
Krok 6
Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa grochowa z imbirem
Szukasz niebanalnej inspiracji na obiad? Zupa grochowa z imbirem to odpowiednia propozycja. Podstawowym składnikiem tej potrawy jest, oczywiście, groch. Przed moczeniem, przejrzyj go oraz dokładnie wypłucz, aby pozbyć się zanieczyszczeń. Wyrazisty smak potrawy uzyskasz za sprawą selera naciowego. Zanim go dodasz, sprawdź czy jest dostatecznie twardy, a jego powierzchnia lśniąca. Elementem, który nada zupie pikantności, jest imbir. Pamiętaj, żeby przy jego zakupie również zwrócić uwagę na jego wygląd – wybieraj ciężkie korzenie, twarde, o gładkiej skórce, unikaj za to korzeni zwiotczałych, pomarszczonych lub suchych. Resztę świeżego imbiru, którego nie wykorzystasz, przechowuj w chłodnym miejscu. Gotuj pod przykryciem, żeby wszystkie składniki szybciej stały się miękkie. Zupa grochowa z imbirem nie potrzebuje już żadnych dodatków. Jednak jeśli masz ochotę, podawaj ją np. z ciemnym pieczywem. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i podziel się swoją opinią. Jaki jest Twój sposób na smaczną grochową?