Zupa kalafiorowa z kluskami lanymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa kalafiorowa z kluskami lanymi

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

3

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 litry

2 sztuki

5 łyżek

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

2 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora myjemy i rozcinamy na małe różyczki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr, liść laurowy, ziele angielskie, marchewkę pokrojoną na mniejsze części, lubczyk i przyprawę Delikat. Gotujemy ok. 40 minut.

Krok 2

Do kubka wbijamy jajka, dodajemy mąkę i łączymy ze sobą za pomocą widelca lub miksera. Musimy uzyskać jednolite dość gęste ciasto (ewentualnie jeszcze dosypmy mąki). Ciasto przelewamy bezpośrednio do gotującej się zupy przez widelec, formując różnej wielkości kluski. Gotujemy 10 minut.

Krok 3

Zupę ściągamy z ognia, wlewamy do niej śmietanę. Doprawiamy do smaku.

Krok 4

Gotową zupę nalewamy na talerze, posypujemy natką pietruszki i startym, żółtym serem. Zimą do zupy używamy kalafiora mrożonego.

Edyta Kyzioł

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kalafiorowa z kluskami lanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kalafiorowa z kluskami lanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kalafiorowa z kluskami lanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kalafiorowa z kluskami lanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kalafiorowa z kluskami lanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kalafiorowa z kluskami lanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kalafiorowa z kluskami lanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa kalafiorowa z kluskami lanymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej