
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
0.5 sztuki
1 szczypta
3 sztuki
125 mililitrów
1 łyżka
1 szczypta
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jarzyny oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce i dusić na maśle z posiekaną cebulką.

Krok 2
Gdy jarzyny będą miękkie, dodać łyżkę mąki, całość podlać około 1,5 litrem wody, dodać kostki rosołowe, pomidory pokrojone w kostkę, kminek.

Krok 3
Zupę gotować powoli około 30-40 minut. Na koniec zabielić śmietaną. Doprawić do smaku szczyptą soli.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa kaszubska
Przepis na tradycyjną zupę kaszubską wywodzi się z regionalnej kuchni Pomorza. Czas odwiedzić ten region podczas swoich kulinarnych poczynań! Zupa jest gęsta dzięki jarzynom, śmietankowa i pachnąca kminkiem – sprawdzi się jako potrawa na prosty obiad. Przekonaj się, jak prosta w przygotowaniu i smaczna jest kaszubska zupa.
Dla kogo?
Przygotowanie tradycyjnej zupy kaszubskiej rozpocznij od oczyszczenia i starcia na tarce o dużych oczkach marchewki oraz poszatkowania białej kapusty. Duś je na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem drobno posiekanej cebuli. Przepis na zupę kaszubską przypadnie do gustu wszystkim kucharzom, którzy lubią odkrywać regionalne potrawy.
Na jaką okazję?
Gdy warzywa na zupę kaszubską zmiękną, wsyp do nich łyżkę mąki, zalej wodą i dopraw pokruszoną kostką rosołową. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników. Następnie całość przypraw szczyptą kminku, który nada zupie wyrazisty, odrobinę pikantny smak. Zupę po kaszubsku serwuj jako pierwsze danie podczas niedzielnego obiadu. Okaże się ciekawą alternatywą dla tradycyjnego, ale nieco już spowszedniałego rosołu.
Czy wiesz, że?
Pod koniec gotowania zabiel zupę kaszubską kwaśną śmietaną lub maślanką, którą warto wcześniej zahartować, by nie stworzyła nieestetycznych grudek.
Dla urozmaicenia:
Potrawę przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Kaszubską zupę serwuj z dodatkiem pieczywa, np. kromki razowego chleba. Właśnie zyskałeś kolejną recepturę, dzięki której twoje posiłki nie będą nudne!