Zupa udon – przepis z makaronem: rozgrzewająca | Przepisy.pl pixel

Zupa z makaronem udon

i wodorostami wakame

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
193 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

112 osób wydrukowało

Pobierz pdf

176 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

60 gramów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.

Zupa z makaronem udon - Krok 1

Krok 2

Po ugotowaniu odcedź go i przełóż do miseczek. Dodaj również posiekane białe części cebuli dymki.

Zupa z makaronem udon - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z zimnym bulionem, następnie całość zagotuj.

Zupa z makaronem udon - Krok 3

Krok 4

Dodaj grzyby shitake, wodorosty Wakame, sos sojowy, starty imbir, ocet mirim i całość gotuj powoli przez 15 minut.

Zupa z makaronem udon - Krok 4

Krok 5

Po wierzchu zupy posyp zieloną cebulą dymką pokrojoną w słupki.

Zupa z makaronem udon - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Uważaj podczas namaczania suszonych glonów wakame – potrafią one zwiększyć swoją objętość nawet kilkanaście razy!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z makaronem udon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z makaronem udon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z makaronem udon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z makaronem udon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z makaronem udon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z makaronem udon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z makaronem udon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z makaronem udon - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z makaronem udonZupa z makaronem udon

Zupa z makaronem udon i wodorostami wakame wywodzi się z Dalekiego Wschodu. Podstawowymi składnikami tego dania są: gruby makaron zrobiony z mąki pszennej oraz glony, inaczej nazywane warzywem morskim. Na samym początku przygotuj makaron, nie gotuj go jednak zbyt długo, gdyż najlepiej sprawdzi się al dente. Gdy będzie już gotowy, odcedź go i przełóż na talerz. Udon po ugotowaniu powinien być sprężysty. Kolejnym krokiem jest posiekanie cebuli i dodanie jej do makaronu oraz zagotowanie bulionu drobiowego wraz z przyprawą. Aby wywar był gotowy, należy do niego dodać wodorosty wakame oraz suszone grzyby shiitake, w Polsce znane pod nazwą twardniki japońskie. Dodatkiem do zupy może być sos sojowy, ponieważ jest on nieodłącznym elementem kuchni azjatyckiej. Do wywaru dołącz też starty imbir, po czym całość wymieszaj i zagotuj. Zupę posyp szczypiorkiem – dobrze sprawdzi się również przyprawa shichimi, której głównym składnikiem jest papryka roczna. Warto poświęcić czas, aby przygotować tę zupę i poznać jej orientalny smak.