Zupa ziemniaczana na boczku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa ziemniaczana na boczku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

3 sztuki

2 sztuki

5 ziaren

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

0.6 szklanki

1 szczypta

5 dekagramów

3 łyżki

3 sztuki

5 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej 6 szklanek wody, dodaj kostki Rosół z kury Knorr oraz przyprawy i doprowadź do wrzenia.

Krok 2

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do zupy i gotuj do czasu, gdy staną się miękkie.

Krok 3

Mąkę, jajko szczyptę soli i 2-3 łyżki wody dobrze wymieszaj w małej misce i zagnieć twarde ciasto.

Krok 4

Palcami skub niewielkie kluski i formujemy wałeczki. Wrzucaj je do zupy, gdy ziemniaki będą już miękkie i gotuj 5 minut.

Krok 5

Cebulę, czosnek i boczek pokrój w drobną kostkę, zeszklij na tłuszczu i dodaj do zupy. Posyp posiekaną zieleniną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ziemniaczana na boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ziemniaczana na boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ziemniaczana na boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ziemniaczana na boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ziemniaczana na boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ziemniaczana na boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ziemniaczana na boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ziemniaczana na boczku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej