Aloo Paratha przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aloo Paratha

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

300 gramów

null

1 łyżka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 szklanki

null

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej przez sitko by pozbyć się grudek.

Krok 2

Następnie wymieszaj mąkę z masłem, dodaj sól i wodę.

Krok 3

Ugnieć elastyczne ciasto. Uformuj kulę i odstaw na 30 minut.

Krok 4

Ziemniaki gotuj i utrzyj na puree.

Krok 5

Na patelni rozgrzej trochę masła i wrzuć imbir, kminek, kurkumę i chilli. Podgrzewaj przez chwile na bardzo małym ogniu uważając żeby przyprawy się nie spaliły.

Krok 6

Dodaj utłuczone ziemniaki, sól i listki kolendry. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.

Krok 7

Z ciasta uformuj kulki i rozwałkuj je na placuszki o średnicy około 10 – 15 cm. Na środku połóż trochę nadzienia i zlep dokładnie brzegi ciasta do góry uważając żeby nie został żaden otwór ani pęknięcie.

Krok 8

Delikatnie przyciśnij ręką i znów rozwałkuj na placki uważając aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz.

Krok 9

Smaż na małym ogniu w niewielkiej ilości oleju.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aloo Paratha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aloo Paratha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aloo Paratha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aloo Paratha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aloo Paratha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aloo Paratha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aloo Paratha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aloo Paratha - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej