
Składniki
3 sztuki
300 gramów
null
1 łyżka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 szklanki
null
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiej przez sitko by pozbyć się grudek.
Krok 2
Następnie wymieszaj mąkę z masłem, dodaj sól i wodę.
Krok 3
Ugnieć elastyczne ciasto. Uformuj kulę i odstaw na 30 minut.
Krok 4
Ziemniaki gotuj i utrzyj na puree.
Krok 5
Na patelni rozgrzej trochę masła i wrzuć imbir, kminek, kurkumę i chilli. Podgrzewaj przez chwile na bardzo małym ogniu uważając żeby przyprawy się nie spaliły.
Krok 6
Dodaj utłuczone ziemniaki, sól i listki kolendry. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Krok 7
Z ciasta uformuj kulki i rozwałkuj je na placuszki o średnicy około 10 – 15 cm. Na środku połóż trochę nadzienia i zlep dokładnie brzegi ciasta do góry uważając żeby nie został żaden otwór ani pęknięcie.
Krok 8
Delikatnie przyciśnij ręką i znów rozwałkuj na placki uważając aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz.
Krok 9
Smaż na małym ogniu w niewielkiej ilości oleju.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej