
Składniki
8 sztuk
150 gramów
150 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
100 mililitrów
250 mililitrów
1 litr
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżka
0.5 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski dodaj 2 łyżki letniego mleka, łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki pszennej i 1 łyżeczkę drożdży. Zamieszaj, przykryj kuchenną ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże podrosły.
Krok 2
Do wyrośniętych (na powierzchni powinna pojawić się piana) drożdży dodaj jajko, mleko i maślankę, zamieszaj energicznie do połączenia składników.
Krok 3
W osobnej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, sól, proszek do pieczenia i przyprawy a następnie dodaj do mokrych składników. Wymieszaj dokładnie aby nie było grudek. Odstaw na 10 minut.
Krok 4
Weź długie wykałaczki (do szaszłyków), wbij je w parówki do 3/4 długości uważając aby ich nie przebić. Ciasto przelej z miski do wysokiej szklanki lub słoika a następnie zanurz parówki w całości, tak aby były dokładnie pokryte ciastem.
Krok 5
W garnku lub głębokiej patelni rozgrzej olej, smaż parówki przez ok 3-4 minuty na złocistobrązowy kolor. Gotowe corn dogi ostrożnie wyjmij, odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj jeszcze ciepłe z keczupem, musztardą lub ulubionym sosem. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do mięs z rozmarynem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej